Två män döms i Göteborgs tingsrätt. Foto: TT

Man i 55-årsåldern avled av knivskador – två män döms

Uppdaterad
Publicerad

Ingen döms skyldig för mord i fallet med den man i 55-årsåldern som hittades död i en lägenhet i Bergsjön i slutet av november förra året. Istället dömer tingsrätten de två åtalade männen i 30-åldern för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Straffet: Sex års fängelse.

I slutet av november förra året larmades polis till en lägenhet i Bergsjön, Göteborg. Inne i lägenheten hittade man en man i 55-årsåldern, som hade skador som gjorde att polisen misstänkte att ett mord begåtts och inledde därför en förundersökning.

Några dagar senare kunde tre män häktas och tas in för förhör hos polisen, samtliga misstänkta på sannolika skäl för mordet på mannen. Alla inblandade förnekade brott. Senare kunde två män, 34 och 32 år gamla, åtalas för det misstänkta mordet.

”Agerade i samförstånd”

Tingsrätten anser det bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd orsakat de knivskador som föranlett mannens död. Men trots att de båda männen, enligt tingsrätten, visat prov på särskild hänsynslöshet och råhet, så döms de inte för mord eller dråp.

Istället gör tingsrätten en bedömning utifrån likgiltighetsuppsåtet som innebär att gärningspersonen ska vara likgilitig till sin egen handling och effekten av denna, i detta fall ett knivhugg mot ryggens övre del, något som tingsrätten anser inte vara fastställt bortom allt rimligt tvivel.

Detta skriver tingsrätten i domen:

”Vad tingsrätten anfört innebär att NN och NN inte ska dömas för mord. Genom att använda kniv på det sätt som skett har de dock visat prov på särskild hänsynslöshet och råhet. Mot den bakgrunden och då knivvåldet innefattade ett medvetet risktagande av allvarligt slag ska de dömas för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.”

De båda misstänkta nekar till brott, men de döms av Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse vardera för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer