Man höll sin fru som fånge i flera år

Kvinnan har inte fått lämna familjens lägenhet i Västra Götaland ensam under mer än tre år. Nu har maken begärts häktad misstänkt för bland annat olaga frihetsberövande.

– Enligt vår uppfattning har hon fått komma ut men endast i sällskap med honom. Han har helt enkelt velat ha ständig koll på sin fru, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Enligt häktningsframställan har det fängelselika förhållandet pågått sedan augusti 2013 till i fredags när mannen, som är i 40-årsåldern, greps. Det är en del i den grova kvinnofridskränkning som kvinnan, enligt åklagaren, utsatts för. I framställan till Skaraborgs tingsrätt finns också tre fall av misshandel och ett olaga hot.

”Hotat med vissa saker”

Mannens försvarare, advokat Lars Schmidt, säger att hans klient förnekar alla misstankar.

– Han har inte hindrat henne från att röra sig. Han har lämnat en utförlig förklaring men mer i detalj vad han har sagt tänker jag inte redovisa här och nu, säger Lars Schmidt, till TT.

Mannen misstänks också för övergrepp i rättssak.

– Han har hotat med vissa saker om det här skulle polisanmälas, säger Ylva Lundgren.

Enligt henne var det en vän till familjen som vände sig till polisen. Häktningsförhandlingen hålls under tisdagen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer