Foto: GU/TT

Män överskattar sin förmåga vid löpning

Uppdaterad
Publicerad

– Långdistanslöpare brukar ha koll och vi förväntade oss inte att att män skulle överskatta sig sin egen förmåga så mycket, säger Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Det gäller att välja rätt startgrupp under Göteborgsvarvet för att få bra draghjälp genom loppet. Men för många män kan det bli svårt att hänga på eftersom de ofta överskattar sin förmåga och förväntad löptid.

Det visar studien som är gjord på Handelshögskolan på Göteborgs universitet. Totalt är det 5.000 löpare som har uppgett hur snabbt de tror att de ska springa före bland annat Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm maraton.

Vanligare bland män

Och resultaten är tydliga, i samtliga tio lopp så visade det sig att män tror att de är snabbare än vad de är. Detta trots att många tränar regelbundet och har koll på sina löptider.

– Vi ser systematiskt att män tror att de ska springa snabbare än vad de gör. Det kan man också se hos kvinnor men det är i en högre grad hos männen, säger Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Varför ser det ut så här?

– En skäl till det kan vara att män och kvinnor har olika anledningar till att de springer loppen. Är man prestationsbaserad tänker man ofta på sitt bästa lopp och inte kanske när det gick lite sämre. Kvinnor ser ofta helheten av tidigare resultat och kan också springa av andra anledningar som social samvaro under loppet men också att få stänga av stress, säger Kataria.

Överdrivet självförtroende

Det finns även andra exempel på att män överskattar sin förmåga inom andra områden, bland annat inom utbildning, litteraturen och på arbetsmarknaden.

– Det har gjorts liknande undersökningar inom andra områden där man ser den här tendensen. Till exempel när man ska skriva en tenta på universitet så har män ett överdrivet själförtroende jämfört med vad de presterar, säger Kataria.

Vad säger du om resultatet i din studie?

– Vi förväntade oss inte att att männen skulle överskatta sig själva så mycket, en långdistanslöpare tränar regelbundet och har ofta god koll på sin löptid.

”En del av grejen”

Friidrottstränaren Yannick Tregaro kommer att delta i loppet och tror det är vanligt att överskatta sin förmåga.

Foto: SVT

– Samtidigt är det väl en del av själva grejen. Man måste tro på sig själv. Sedan kan det ju vara så att man vill visa att man är bra inför sina kompisar som man springer med. Det är lätt att påstå innan att man kommer att uppnå ett visst resultat. Så var det förra året eftersom jag tävlade mot några kompisar. Men då levererade jag ju bra också.

Själv är Tregaro inte lika tränad som han var när han sprang Göteborgsvarvet förra året. Då sprang han på tiden 1,18.

– I år har jag alls tränat lika bra. Jag kommer inte att kunna springa i närheten av samma tid.

Finns det ingen risk för att tävlingsnerven slår till och att du ändå försöker?

– Jo, det gör det ju men jag vet ju hur hårt det kan slå. Jag är ganska medveten om vad jag kan och inte kan. Öppnar jag för hårt så vet jag hur smärtsamt det är på slutet.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.