Foto: Linus Olsson

Man hotade tända eld på anhörig – sköts av polis

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som på tisdagen gick till attack mot ambulanspersonal i Ale kommun hotade även med att sätta eld på en anhörig. Polisen utreder mannen för misstänkt mordförsök.

– Han sprutade tändvätska på anhörig och polis för att sedan hota med att tända på, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Under tisdagen blev en man som mådde psykiskt dåligt skjuten av polis efter att ha gått till attack mot ambulanspersonal. Nu uppger polisen även att mannen ska ha använt en anhörig som mänsklig sköld och sprutat tändvätska på både den anhöriga och polisen. Sedan hotade han med att använda en tändare för att tända eld på de inblandade. Detta ska ha varit den primära anledningen till varför polisen avlossade skottet.

– Under resans gång har han både hotat med att ta sitt eget liv och andras. Han mår ju inte bra, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Riksåklagare tar över

Efter att mannen, som är i 20-årsåldern, attackerat ambulanspersonalen ska han ha flytt. När han kom tillbaka hotade han att sätta eld på både polis och en anhörig, vilket GP var först med att rapportera.

Han fick livshotande skador av polisens skott och vårdas fortfarande på Sahlgrenska sjukhuset, hans skadeläge beskrivs på onsdagen som allvarligt men stabilt. Nu tar särskilda åklagarkammaren över fallet.

– Särskilda åklagarkammaren ansvarar alltid för polismål. Jag vet inte om poliserna själva har gjort någon anmälan, säger Fuxborg.

Misstänkt för mordförsök

Mannen är anhållen men polisen hade vid lunchtid på onsdagen ännu inte kunnat förhöra honom. Mannen är misstänkt för försök till mord.

Så här lät det när SVT:s reporter rapporterade från skadeplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.