Beslagtagna vapen tillverkade av en 3D-skrivare. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man skrev ut 3D-pistoler – åtalas för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en 3D-skrivare tillverkade en man i Borås två pistoler av plast. Nu åtalas han misstänkt för vapenbrott.
– Ett skott räcker för att döda, säger polisens vapenexpert Christer Back till SVT.

I mitten av juli ska polisen ha larmats till en lägenhet i Borås efter uppgifter om att det skulle finnas vapen på adressen.

I bostaden påträffas en misstänkt narkotikapåverkad man, som är i 30-årsåldern, och diverse vapendelar. Det visade sig att mannen skrivit ut två kompletta 22 centimeter långa enkelskottspistoler, samt en stomme till en pistol och tre stycken pistolpipor.

Gjorda av plast

Trots att pistolerna vid provskjutning i efterhand inte fungerat, bedöms samtliga delar som tillståndspliktiga vapendelar.

– Finns det en stomme eller pipa så är det brottsligt. Detta är något man kan ladda ner på nätet och sätta ihop till en pistol, säger Christer Back som är vapenexpert på polisen i Göteborg.

En 3D-skrivare fungerar på så sätt att den bygger upp lager på ett tredimensionellt plastmaterial. Att just dessa två vapen inte fungerade tror polisens kriminaltekniker beror på att en mjukare plast använts.

”Räcker för att döda”

Enligt polisen är det allmänt känt att instruktioner och filer kan laddas ner på internet för att bygga den här typen av vapen. Den misstänkta mannen har själv uppgett i förhör att han laddat hem ritningarna och printat ut dem. Även plastmaterialet ska han ha köpt på nätet.

Han medger att delarna ser ut som en attrapp men hävdar att det inte är ett riktigt vapen och att han inte använt det i något brottsligt syfte.

Polisen hittade även en patron i en av piporna och även kulan till patronen är från en 3D-utskirven modell och anpassad efter vapnen.

– 3D-pistoler innehåller oftast bara ett till några få skott, men ett räcker ju för att döda, säger Christer Back.

Mannen åtalas förutom vapenbrott även för ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer