Foto: SVT

Buss med SD-politiker besköts – misstänkt släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha skjutit mot en buss utanför Töreboda, i vilken en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna färdades, är försatt på fri fot.

En man i 25-årsåldern häktades i slutet av augusti misstänkt för att ha skjutit mot en buss utanför Töreboda. I bussen färdades en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Mannen är sedan i måndags försatt på fri fot, häktningbeslutet är hävt.

– Vi har bedrivit utredning och jag har kommit fram till att han inte bör vara häktad längre. Utredningen har kommit så långt att det inte finns någon möjlighet att han kan förstöra något längre, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm och fortsätter:

– Utredningen är inte helt klar, men det finns inte skäl att hålla honom häktad.

Mannen är fortfarande misstänkt för brott.

– Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot. Vi har inte ändrat rubricering än, men vi vår se vad som händer.

Mer arbete väntar

Lars-Göran Wennerholm berättar att polisens och åklagarens arbete fortsätter – förundersökningen är inte nedlagd.

– Ytterligare några förhör ska hållas och vi väntar på lite tekniskt, sedan får jag sätta mig ner och titta på utredningen som helhet och hur det blir.

Mannens advokat Helena Svärd ser beslutet om att häva häktningen som självklart.

– Det enda jag kan kommentera är att han är oskyldig och då ska han naturligtvis vara på fri fot.

Inte politiskt

Mannen häktades den 31 augusti på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot. Brottet utreds av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Hittills verkar det inte finnas mycket som pekar mot att motivet var politiskt.

– Det finns såvitt jag vet inget som tydligt styrker det men det finns inget som heller visar på andra hållet. Vi håller det helt öppet, sade Helena Trolläng, chef för den regionala utredningsenheten, till SVT Nyheter Väst i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer