”Man tänker att det är lösningen till ens eget lilla helvete”

Publicerad

Maria Jallow hör till dem som har kämpat med övervikt stora delar av sitt liv. För mer än tjugo år sedan gjorde hon en gastric bypass, som hon återställde för tre år sedan. Hon är inte alls nöjd med hur vården hanterar människor med övervikt.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har meddelat att de kommer ta emot färre patienter på flera mottagningar. Bland annat Obesitasmottagningen, som behandlar människor som lider av fetma, kommer att införa mycket striktare kriterier för vilka patienter som får medicinsk hjälp.

Maria Jallow, som opererats för övervikt och återställt sin magsäck 20 år senare, är positiv till att färre erbjuds operation, men kritisk till att det också är färre som nu alls får hjälp på mottagningen.

– Alla behöver få hjälp oavsett om de har lite övervikt eller mycket övervikt.

Hård kamp

Att leva med övervikt menar hon är en hård kamp för många.

– När man blir värderad efter sin vikt och inte sin person känner man att man alltid kämpar för att bli accepterad, säger hon och fortsätter:

– Då tänker man sig inte alltid för när man blir erbjuden till exempel överviktsoperationer, man tänker att det är lösningen till ens eget lilla helvete.

I klippet ovan kan du höra Maria Jallow berätta om hur hon har behandlats i samhället och i vården på grund av övervikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer