Foto: SVT

Man våldtog ung flicka på flyktingboende

En man i 45-årsåldern våldtog en flicka i 10-årsåldern upprepade gånger på ett flyktingboende i Bohuslän. Han tvingade henne även att titta på porrfilm.

Händelserna utspelade sig i höstas. Mannen stod även åtalad misstänkt för att ha våldtagit också en vuxen kvinna under mycket brutala former vid minst 20 tillfällen.

Både offer och förövare är flyktingar, från två olika länder i mellanöstern.

Under torsdagen kom domen vid Uddevalla tingsrätt.

Enligt domen har mannen vid tre tillfällen tvingat flickan i tioårsåldern till både anala och vaginala samlag. Våldtäkterna, som alltså skedde i ett rum på ett flyktingboende, orsakade skador i hennes underliv.

I samband med två av våldtäkterna ska mannen också ha tvingat flickan att titta på en porrfilm.

Inte tillräcklig bevisning

När det gäller den andra åtalspunkten frias mannen helt. Orsaken till det är att tingsrätten inte finner det bevisat bortom allt rimligt tvivel att den vuxna kvinnan inte varit med på de upprepade samlagen.

Enligt hennes egen berättelse hade hon dock utsatts för en mycket brutal behandling under ett par månaders tid som förutom sexuellt våld även bestod av upprepad misshandel.

– Jag är inte nöjd med att mannen frias när det gäller våldtäkterna mot kvinnan. Jag är dock nöjd över domen vad gäller åtalspunkten grov våldtäkt mot barn, säger kammaråklagaren Carina Gustafsson.

Carina Gustafsson vet inte hur den drabbade flickan mår idag.

– Det här är förskräckliga händelser men jag vet inte hur hon mår.

Överväger att överklaga

Åklagaren hade yrkat på tolv års fängelse. Domen blev sex års fängelse och livstids utvisning.

– Jag är nöjd över att han utvisas efter avtjänat straff. Men jag ska analysera domen och kommer därefter bedöma om jag tänker överklaga den till hovrätten för att försöka få honom dömd även för våldtäkterna mot kvinnan, säger Carina Gustafsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer