Myndigheterna har gått ihop för att kontrollera så att arbetsförhållandena är som de ska, och om de anställda får sin lön. Foto: TT

Många brister upptäcktes när bilverkstäder kontrollerades

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gjorde bland annat Arbetsmiljöverket och polisen ett hundratal oanmälda kontroller på biltvättar, bilverkstäder och bilrekonderingsfirmor. I Göteborgsområdet upptäcktes brister på 19 av de 25 firmor som kontrollerades.

– I värsta fall så dör ju folk när det inte sköts som det ska, säger Martin Wennerström, sektionschef på Arbetsmiljöverket, region Väst.

Det är Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten och polisen som tillsammans genomfört kontrollerna i flera städer i landet. Bland annat har det utförts kontroller i Göteborg och de kringliggande kommunerna.

Arbetsmiljöverket kontrollerade totalt 25 firmor varav 19 hade allvarliga brister.

Martin Wennerström, sektionschef på Arbetsmiljöverket, region Väst. Foto: SVT

– I den här branschen förekommer det en ganska farlig verksamhet när man lyfter tunga fordon. Om lyftanordningarna inte är besiktigade och går sönder kan ju folk i värsta fall klämmas ihjäl eller skada sig allvarligt, säger Martin Wennerström.

Fler förbud än väntat

I många fall är det tryckkärl och fordonsliftar som inte varit besiktigade vilket lett till användsförbud tills dess att kraven uppfyllts. Martin Wennerström menar att insatsen resulterat i fler förbud än de förväntat sig. Men att det finns brister i branschen är han inte lika förvånad över.

– Vi tror att den här insatsen kan sända signaler till branschen. Att vi faktiskt, tillsammans med andra myndigheter, tittar på den här verksamheten. Förhoppningen är att det sänder signalen som gör att man tar sitt arbetsgivaransvar.

Letar efter personer som utnyttjas

Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa enhet, NOA. Foto: SVT

Polisens fokus under insatsen har varit att leta efter personer som utnyttjas av firmorna och som därmed även kan utsättas för brott.

– Vissa kan tvingas till tvångsarbete. Vissa kan få låg, eller ingen lön alls. Det är en farlig arbetsmiljö och vissa kan tvingas sova eller bo på arbetsplatsen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa enhet, NOA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.