Foto: SVT

Många elever blir kränkta på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor vet för lite om elevernas vanor på sociala medier, visar en granskning där bland annat sex skolor i Göteborg ingår. – Det behövs större kunskap för att förhindra kränkningar på nätet, säger Eleonor Duvander, projektledare vid Skolinspektionen.

En tredjedel av eleverna uppger att det sker kränkningar på nätet varje månad. Nätet är numera helt integrerat i de ungas vardag, och dessa förhållanden måste skolorna kunna möta.

Det slår Skolinspektionen fast efter att ha granskat 24 grundskolor runt om i landet. Sex av skolorna tillhör Göteborgs kommun.

– Det ser lite olika ut beroende på vilken skola det handlar om. Böskolans friskola till exempel har kommit längre i sitt förebyggande arbete än andra, säger Eleonor Duvander.

– De har ingående pratat mycket om hur man umgås med varandra på nätet på ett schysst sätt. Jag skulle säga att de har fått det arbetet att fungera.

De flesta behöver bli bättre

En klar majoritet av skolorna behöver dock förbättra sitt arbete mot kränkningar på nätet.

Skolan har en skyldighet att utreda kränkningar som har en koppling till verksamheten, oavsett om de sker i skolan eller på sociala medier.

Men detta rör kanske ofta vad eleverna skriver och gör på sin fritid. Ska skolan ta allt ansvar, föräldrarnas roll då?

– Vi har inte alls berört det i vår undersökning utan enbart tittat på det ansvar skolan har, säger Eleonor Duvander.

Hon understryker att skolan har ett tydligt ansvar att erbjuda en trygg miljö, där ingår också nätet.

Dessa skolor i Göteborg ingår i granskningen

  • Önneredsskolan
  • Gårdstensskolan 4-9
  • Styrsöskolan
  • Montessoriskolan Centrum
  • Katolska skolan av Notre Dame
  • Böskolans friskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.