Hör Stefan Lydén, demokratiutvecklare i Göteborgs Stad, berätta om vad man ska tänka på när man lägger ett Göteborgsförslag. Foto: SVT

Många Göteborgsförslag läggs – men få blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har över 600 förslag på saker som saknas eller kan förbättras i Göteborgs kommun lagts från allmänheten i så kallade Göteborgsförslag. Men än så länge är det endast runt 20 förslag som helt eller delvis blivit verklighet.

– Det inte så dåligt, säger Stefan Lydén, Demokratiutvecklare i Göteborgs Stad.

Göteborgsförslaget infördes som en e-tjänst i januari 2017 där allmänheten kan lämna egna förslag till Göteborgs kommun. Förslagen publiceras på kommunens hemsida där de ligger i 90 dagar. Under den tiden kan alla som vill rösta på förslagen. 

– Att allmänheten lägger förslag ger oss jättemycket kunskap om vad som engagerar och bekymrar människor i vardagen, vad pratar man om på arbetsplatsen eller vid middagsboret? Det blir ett sätt för oss att lägga örat mot marken, säger Stefan Lydén, som har ett övergripande ansvar för Göteborgsförslaget.

Flera saker har röstats igenom

Han menar att vägen mellan politikerna och medborgarna har förkortats tack vare Göteborgsförslaget och påpekar inte minst att flera förslag faktiskt röstats igenom av politikerna.

– Massor av konkreta saker har blivit verklighet tack vare Göteborgsförslaget och det är så klart någonting värt, säger Stefan Lydén.

Samtidigt påpekar han att de sett att systemet behöver utvecklas. Bland annat beskriver han att kommunen numera skickar ut meddelanden till förslagsläggaren när ett förslag nått 50, 100 och 150 röster för att heja på och visa närvaro.

I dessa stadsdelar läggs flest förslag

Flest förslag läggs i stadsdelarna Majorna/Linné och Centrum och minst antal förslag läggs i Angered och Östra Göteborg, något Stefan Lydén menar att kommunen måste jobba med.

– Vi har kanske inte nått ut så bra över hela staden och måste därför göra fler informationsinsatser på olika platser, så vi når ut på ett bättre sätt. Där har vi en hemläxa att göra, säger han. 

I klippet tipsar Stefan Lydén om vad man ska tänka på när man lägger ett förslag.

5 förslag som blivit verklighet – helt eller delvis

• Bygga solcellspark i Göteborgsområdet (Genomförs fullt ut)

• Synliggöra att ledarhundsekipage får vara i kommunala lokaler (Genomförs fullt ut)

• Utveckla torget i Hammarkullen (Genomförs delvis)

• Ny aktivitetsyta på Styrsö (Genomförs delvis)

• Utveckla Majvallen från idrottsplats till mötesplats (Genomförs delvis)

• Fler återvinningsstationer i Utby (Genomförs delvis)

• Fria kollektivresor för fritidselever på skollov (Genomförs delvis)

• Vi kan ej garantera djurskyddet, sluta med fjäderimport! (Genomförs delvis)

• Verka för att högtalarna på bussar och spårvagnar är på (Genomförs fullt ut)

• Utöka naturskyddsområdet vid Härlanda Tjärn, stoppa avverkning (Genomförs delvis)

Samtliga förslag och beslut går att läsa på kommunens hemsida, dit kommet du genom att klicka HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.