Ulrika Engman och Eva Berglind är föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och är engagerade genom föreningen Attention Öckerö. Foto: Anna Adersjö

Protester på Öckerö efter planer på att flytta BUP

Uppdaterad
Publicerad

Flera mindre BUP-mottagningar i Västra Götaland slås ihop till större. Nu har turen kommit till Öckerö, där det finns planer på att låta barnen åka in till Göteborg istället. Men det oroar föräldrar.

Ulrika Engman och Eva Berglind har båda barn som lider av NPF-diagnoser, alltså neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Exempel på sådana diagnoser är ADHD och Aspergers. De är oroliga över att barn och unga från Öckerö kommun inte kommer klara av att resa in till Göteborg.  

– För de här barnen är det extremt tröttande att sitta på en buss i två timmar och att vara inne i stan med alla sinnesintryck, säger Ulrika Engman.   

– Det kommer ju innebära att många inte kommer få hjälp, säger Eva Berglind. 

Större förändring av BUP 

Planerna på Öckerö är en del i en större omorganisering av psykatrivården för barn i regionen. Mottagningen i Härryda har flyttat till Mölndal, Kungälv har flyttat till Ale och Stenungsund. Och inom kort planerar Sahlgrenska att även flytta mottagningen i Partille. Små mottagningar med bara ett fåtal anställda är sårbara, menar verksamhetschefen.   

– Men det tyngst vägande skälet är ju att vi ska kunna upprätthålla den medicinska nivån, och kompetensen hos de anställda, säger Marie Carlsson, verksamhetschef för barnneurologi och -psykiatri på Sahlgrenska.  

Svårt rekrytera psykologer 

Lise-Lotte Risö Bergerlind som är chef för Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VG-regionen berättar också att bristen på psykologer är en bidragande orsak till förändringarna.  

– De som finns vill inte jobba på mycket små mottagningar, där de ofta är ensamma i sin yrkesroll, säger hon.  

I Skaraborg har man sedan ett drygt år tillbaka ett mobilt team, som ger hjälp i hemmet om familjen inte kan ta sig till mottagningen. Men det är oklart om det här kan bli aktuellt även i Göteborg och dess kranskommuner. 

Långa väntetider 

Förändringarna ska inte ha med ekonomi att göra, enligt Marie Carlsson och Lise-Lotte Bergerlind. Men BUP-vården är fortsatt ansträngd. Enligt Sveriges kommuner och landsting så har väntetiden för att få en första bedömning hos barn- och ungdomspsykiatrin ökat de senaste åren. Likadant med väntetiderna för en fördjupad utredning (se faktaruta).  

– Ja, när det gäller barnpsykiatrin i stort, så har vi har större efterfrågan än vad vi har resurser för. Vi är för få för att ta hand om allt. Vi har fått mer resurser, men samtidigt större söktryck, säger Marie Carlsson. 

Så klarar BUP målen i Västra Götaland

Andel som får en första bedömning inom en månad:

2016: 66%

2017: 60%

2018: 61%

Andel som får påbörjad fördjupad utredning/behandling inom tre månader:

2016: 76%

2017: 62%

2018: 53%

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.