Ingel Sinander bor i området och störs dagligen av ljudet. Foto: SVT

Kontorsbygge i Gårda bullrar dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

De boende i stadsdelen norra Gårda i Göteborg störs kraftigt av ett kontorsbygge som pågår dygnet runt. Men bygget fortgår då miljöförvaltningen tittar på uppmätta värden istället för upplevd störning.

– Många nätter får man inte sova mer än 3-4 timmar på grund av det här dova, monotona ljudet, säger Ingel Sinander som bor i grannkvarteret.

Två huskroppar på 60 respektive 97 meter håller på att växa upp i Gårda alldeles vid E6:ans krön.

De är de första i en rad planerad höghus när Göteborg nu ska bli lite mer storstad. Tekniken som används i norra Gårda är glidformsgjutning med betongvibrering, en teknik som enligt byggaren måste pågå utan avbrott. Därav nattarbetet.

”Oerhört störande”

Gjutningen av hisschaktet i 25-våningshuset kommer att fortgå dygnet runt till mitten av maj om tidsramen hålls, med avbrott under påsken. Ljudet som upplevs så störande ska komma från vibrationer när cementen packas i gjutformen.

– Det är oerhört störande och vi som bor här tycker inte att detta funkar då måste dom ju lyssna på oss, säger Ingel Sinander.

– Just nu har vi ingen möjlighet att stoppa bygget eftersom byggarna håller riktvärdena i stort sett hela tiden, säger Gunnar Edlund enhetschef vid avdelningen för miljötillsyn på  Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Lågfrekvent buller

I den avrapportering som SVT Nyheter Väst fått ta del av för den 8:e och 9:e april överskrids gränsvärdet 70 decibel utomhus vid sex tillfällen den 8:e april och vid 16 tillfällen den 9:e april.

Men det är inte detta som är problemet, problemet är det lågfrekventa monotona buller som inte har något gränsvärde och som sprider sig allt längre bort ju högre huskroppen blir.

– När bygget kommer över takåsarna så vet man ju inte vad som kommer att hända, risken är att bullernivån kommer att bli ännu mycket högre, säger Ingel Sinander.

I klippet ovan kan du höra bullret!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.