Vildsvinen blir allt fler. Foto: Gunilla Fritze

Många oroar sig för viltolyckor

Publicerad

Nio av tio svenskar har någon gång oroat sig för att köra på ett vilt djur. Flest olyckor sker i Västra Götalands län – ändå är det få här som väljer en alternativ väg för att undvika olyckor.

Viltolyckorna ökar i nästan hela Sverige och så även i Västra Götaland. Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg Hansa har nästan nio av tio svenskar någon gång oroat sig för att köra på vilt, medan nästan varannan har oroat sig flera gånger. För att undvika olyckor uppger 80 procent att de håller extra uppsikt. Sju av tio väljer att sänka farten.

En annan metod för att undvika olyckor är att välja en alternativ väg. I Sydsverige, där näst flest olyckor skedde förra året, uppger nästan var femte person att de har gjort just det. I Västra Götaland är det dock bara sju procent som väljer en alternativ körväg.

LÄS MER: Värmekameror ska förhindra viltolyckor

Olyckor med rådjur och vildsvin ökar

Viltolyckorna i Västra Götaland ökade med 35 procent mellan 2010 och 2016. Framför allt gäller ökningen olyckor med rådjur och vildsvin. Olyckor med älg, som är den farligaste typen av olycka, har dock minskat med fjorton procent under samma period.

Oktober och november är de mest olycksdrabbade månaderna på året, bland annat på grund av höstmörkret och jaktsäsongen.

LÄS MER: Så kör du säkert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.