Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) och oppositionsrådet Ronald Rombrandt (LP) Foto: SVT

Lysekil är kompromissernas stad

Uppdaterad
Publicerad

Lysekil är en av de kommuner i Västsverige som har flest partier i sitt kommunfullmäktige. Resultatet är många samarbeten och ibland en stökig politik.

Sverigedemokraterna på ena sidan, Kommunistiska partiet på andra. Tio partier totalt. Det politiska landskapet i Lysekils kommun är mångfärgat.

Sedan förra valet styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Val i Väst

LÄS MER: Valet 2014 – Lysekilspartiet utanför makten

Men det är en ledning i minoritet och det är inte ovanligt att beslut tar en annan väg än den planerade.

– Det är egentligen ingen som med säkerhet kan svara på om det blir ett ja eller nej förrän beslutet väl är taget, säger Jan-Olof Johansson (S) kommunalråd.

Satt med motståndarnas budget

Ett exempel var när budgeten för 2016 skulle röstas igenom. Det slutade med att samtliga oppositionspartier gick samman kring den budget som föreslogs av Lysekilspartiet och Miljöpartiet.

Då valde den blågröna ledningen att regera med oppositionens budget.

– Politiken och sakfrågorna hamnade ändå där vi ville ha dem så då kunde vi fortsätta styra, säger Jan-Olof Johansson (S).

Öppet för samarbeten

När vi frågar några lysekilsbor om deras bild av kommunpolitiken är det just stök och bråk som lyfts fram. Jan-Olof Johansson håller med om att det varit så tidigare men att man nu eftersträvar mer samarbete.

LÄS OCKSÅ: Val 2014 – M i Lysekil öppnar för SD

Lysekilspartiets Ronald Rombrandt anser att dagens ledning inte varit tillräckligt tillmötesgående på den punkten. Han är övertygad om att mängden partier i Lysekil skapar en bra möjlighet för breda samarbeten.

– Kanske inte inom ytterligheterna, SD tillsammans med Kommunistiska partiet kommer aldrig gå, det inser nog de flesta. Men med insyn i vilka nackdelar det är med minoritetsstyre så tycker jag att man borde ta sig ordentligt i kragen för att fixa en majoritet.              

”Känns i hjärteroten”

Inför valet 2018 säger flera av kommunens partier att de kommer att kandidera med sin egen politik, men vara tydliga med att de vill samarbeta med andra för att bilda styre.

Att det kanske blir en något mer ”trubbig” politik är inget som oroar Jan-Olof Johansson (S).

– Vi är ju till för att styra och leda Lysekils kommun. Och då kan man inte låta populistiska frågor eller partifärger gå före det ansvaret.

Antal partier i Kommunfullmäktige

Flest partier i kommunfullmäktge, tio stycken, har Lysekil, Härryda, Ale, Mark och Orust.

Det vanligaste är att åtta eller nio partier sitter med.

Minst antal partier sitter i Grästorps fullmäktige, sex stycken,

Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de enda partier som finns representerade i alla kommuner.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Väst

Mer i ämnet