I klippet förklarar smittskyddsläkaren Peter Nolskog vad som nu behöver göras för att bromsa utvecklingen i Skara. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Skara sticker ut i covidstatistiken – många ungdomar sjuka efter stora fester

Uppdaterad
Publicerad

Stora fester strax före skolstart. Det antas ligga bakom att Skara nu sticker ut i covid-statistiken. Här har man klart större andel smittade än övriga kommuner i Västra Götaland – och de flesta drabbade är nu unga i övre tonåren.

– Tråkigt att unga inte förstår att smittan finns kvar, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Det är alltså gymnasieelever som dominerar bland de smittade i Skara just nu. Andelen smittade i övre tonåren är i Skara tre gånger högre än på andra håll. Men smittspridningen har inte skett i gymnasiet, utan på fester före skolstarten.

– Vi har fått rapporter om fester med flera hundra ungdomar där det skett smittspridning, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västsverige

I Skara utgör nu unga i övre tonåren 60 procent av de covidsmittade. I andra kommuner i Västra Götalands län ligger motsvarande siffra på kring 20 procent.

Hör Peter Nolskog berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet