Polis och räddningstjänst riktar nu kritik mot åskådarna som nonchalerade VMA-larmet. Foto: SVT

Polisens ilska efter storbranden: Boråsare struntade i varning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus i samband med storbranden vid Knalleland samlades många boråsare vid brandplatsen. Nu riktar polis och räddningstjänst kritik mot åskådarna.

I samband med att storbranden bröt ut på onsdagen utfärdade räddningstjänsten ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Folk som befann sig i närområdet uppmanades att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster. Men trots uppmaningen var det alltså flera nyfikna åskådare som befann sig vid avspärrningarna, vilket Borås tidning var först med att rapportera om.

– Jag förstår inte att man inte är mer rädd om sig själv, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid Boråspolisen, till SVT Nyheter Väst.

Storbranden i Borås

– Anledningen till att man går ut med ett VMA-larm är för att skydda allmänheten, det är för deras egen skull. Man utsätter sig själv för onödiga risker om man är i närheten.

Person fördes bort

Polisen var även tvungen att avlägsna en person som befann sig innanför avspärrningarna.

– Vad jag vet var det i alla fall en person som vi rent fysiskt fick föra bort. Det är ju tråkigt att folk inte kan respektera våra avspärrningar. Framför allt när det handlar om att vi vill skydda folk från att skadas, framhåller Kristian Boo.

Även räddningstjänsten är kritiska till åskådarnas agerande. Inre befäl Christian Karlsson säger till Borås tidning att det inte är taget ur luften att man spärrar av ett område.

– Vi hade en 80 meter hög skorsten som vi var oroliga över skulle rasa bland annat. Det är klart att det finns en anledning till att vi tar ut riskavstånd, säger han till tidningen.

”Väldigt tråkigt”

Boråsarnas nonchalans innebär att polisen tvingas lägga resurser på sådant som de inte borde, menar Kristian Boo. Resurser som de hade velat lägga på andra saker.

– Var och en borde förstå att man inte ska gå förbi avspärrningsbandet. Och det är väldigt tråkigt. Man riskerar både att skada sig själv och att försvåra räddningsarbetet, säger han till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Borås

Mer i ämnet