Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Jan Sprangers på plats vid lördagens manifestation på Gustaf Adolfs torg. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Polisen löste upp manifestation mot coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer omhändertogs i samband med manifestationen mot Sveriges coronarestriktioner i centrala Göteborg på lördagseftermiddagen. Men polisen sammanfattar det hela som att det gått lugnt till.

Det var vid 13-tiden på lördagen som ett 70-tal personer samlades på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. Med budskap som ”Vaccin dödar” och ”Staten är en maffia” samlades människor i alla åldrar för att lyssna på tal och sjunga.

Polisen fick upprepade gånger säga till demonstranterna att skingra sig, men till en början stod folkmassan kvar och sjöng. Enligt SVT:s reporterteam på plats har stämningen varit lugn under hela den pågående manifestationen.

Vid halv tre-tiden på lördagseftermiddagen meddelade polisen att den allmänna sammankomsten var upplöst och avspärrningarna på platsen kunde hävas.

– De har fått säga sitt och är nog ganska nöjda nu, säger en dialogpolis till SVT Nyheter Väst.

Fem personer omhändertogs i samband med manifestationen.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har avlägsnat en handfull personer efter coronademonstrationer i Stockholm. Foto: TT

Coronademonstrationer 20/3

Pinnat inlägg

Stockholm. En handfull personer har handgripligen avlägsnats av polisen under protesterna i staden, enligt polisens presstalesperson. Desto fler har avvisats muntligen.

Det är i nuläget oklart om någon misstänks för brott i samband med demonstrationerna. Polisens insats pågår fortfarande, men antalet demonstranter på gatorna blir stadigt färre, enligt polisen.

Pinnat inlägg

Malmö. I Malmö har demonstranterna skingrats och ett fåtal människor med plakat rör sig nu ner mot Möllevångstorget - tätt följda av dialogpoliser.

Enligt SVT:s reportrar på platsen har polisens närvaro avtagit drastiskt den senaste halvtimmen.

Initiala uppgifter från polisen säger att 3-4 personer ska vara omhändertagna i samband med demonstrationen. Samma uppgifter gör gällande att demonstrationen samlade ett 50-tal demonstranter. Polisens presstalesperson på på plats gjorde dock uppskattningen att det rörde sig om 200 personer.

Totalt samlades många fler till platsen för demonstrationen, men enligt våra reportrar på plats har det varit svårt att urskilja exakt hur många som var demonstranter och hur många som bra var nyfiken allmänhet.

Pinnat inlägg

Göteborg: Polisen har ställt sig i en halvmåne runt Gustav Adolf-statyn. Manifestationen är upplöst och demonstranterna har skingrat sig. Fem personer blev tillfälligt omhändertagna av polisen.

Polisen har ställt sig i en halvmåne runt Gustav Adolf-statyn i centrala Göteborg.

Vi avslutar nu den här direktrapporten. Tack till dig som följde den tillsammans med oss!

Stockholm, kl 15.13. Polisen har bildat en ring med piketbussar runt korsningen Birger Jarlsgatan/Rådmansgatan. Några demonstranter står i mitten av gatan, men stämningen är lugn på platsen.

Polisen har på vägen från Norrmalmstorg avvisat en rad personer.

- Folk har förts iväg, säger Adam Wännman Zetterqvist, SVT Nyheters reporter på plats.

Foto: Adam Wännman Zetterqvist

Stockholm. Ett tiotal personer har avvisats av polisen vid Norrmalmstorg i samband med coronademonstrationen på platsen, enligt Daniel Furman, reporter på SVT Nyheter.

Rättelse: Polisen dementerar att någon ska ha frihetsberövats, vilket SVT Nyheter tidigare skrev ovan.

Demonstrationståget, ett hundratal personer starkt, har börjat röra sig från torget mot Kungsgatan via Biblioteksgatan. Antalet personer på plats ska ha minskat något jämfört med en timme sedan.

Malmö. Polisen har lyckats skingra stora delar av folksamlingen.

Enligt SVT:s reportrar på plats börjar stämningen att lugna ner sig något.

Polen. "Vi förenas av styrka" är ledorden för protesterna i Warszawa. Demonstranterna protesterar mot covid-19-restriktioner och kräver yttrandefrihet.

Demonstranter i Polen
Foto: Rafal Guz

Malmö. Flera personer har omhändertagits av polis, och folkmassan har nu rört sig ner i stan och fortsätter mot Triangeltorget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer