Ungdomar och brandmän rökdyker tillsammans för att skapa förtroende. Foto: SVT

Ungdomar och brandmän rökdyker tillsammans

Publicerad

Nödvändigheten av att arbeta för att öka förståelsen mellan ungdomar och det uniformerade myndighetssverige blev tydligt efter diskoteksbranden. Människan bakom uniformen, MBU, är en verksamhet som jobbar aktivt med detta.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få lära känna de vi jobbar för, säger Patrik Willumsen vid räddningstjänsten.

En kväll på Kortedala brandstation samlas nästan 20 ungdomar i gymnasieålder för att ta del av en brandmans vardag. De är alla delaktiga i en tioveckors kurs där de en kväll i veckan tre timmar åt gången får möta poliser, räddningstjänst, väktare och spårvagnsförare. 

– MBU startade 2009 i Kortedala på grund av att det skedde mycket stenkastning mot våra uniformsbärare, och då ställde man frågan varför gör man det? Varför har man ett hat mot brandmän, ambulanspersonal eller liknande, säger Janina Sabra, processledare för MBU.

20 år sedan diskoteksbranden

”De är ju inga dåliga människor”

Arbetet går ut på att ungdomar skall få lära känna människor som arbetar inom exempelvis polis och räddningstjänst, men även att uniformsbärarna skall få lära känna ungdomarna.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få lära känna de vi jobbar för. Det är ett otroligt viktigt projekt som jag är stolt att vara en del av, säger Patrik Willumsen vid räddningstjänsten.

På brandstationen i Kortedala denna kväll så får ungdomarna bland annat prova på att rökdyka och försöka hitta en docka och med hjälp av brandmän.

– Det viktigaste för mig är nog att faktiskt inse hur det är att jobba som dom. De är ju inga dåliga människor som folk faktiskt tror att de är, säger Wilma Dudek, en av deltagarna.

Funkar det då?

– Ja, det tror jag absolut, säger Wilma Dudek.

– Det viktiga med MBU är att det förstör stereotyperna på sätt och vis, säger Josef Brahim, en annan av deltagarna.

svtplay kan du se dokumentären om diskoteksbranden i Göteborg 1998.

Faktaruta: MBU, Människan bakom uniformen.

  • Verksamheten föddes ur samtal mellan ungdomar och fritidsledare i Kortedala i Göteborg kring de ungdomsrelaterade händelser med stenkastning, bilbränder, och våld mot uniformsbärande tjänstemän som drabbade ett antal stadsdelar under hösten 2009.  
  • Sedan starten har över 1000 ungdomar deltagit i liknande möten runt om i landet.  
  • Arbetet grundar sig på dialogmöten, information och praktiska övningar. Varje höst och vår genomförs en MBU-utbildning i olika stadsdelar i Göteborg. Utbildningen är kostnadsfri.  
  • Polisen, Räddningstjänsten, Ambulanssjukvården Sahlgrenska Universitetssjkhuset, Securitas AB, Göteborgs Spårvägar och Göteborg Stad deltar.

 Källa: Göteborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet