Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungdomar och brandmän rökdyker tillsammans för att skapa förtroende Foto: SVT

Ungdomar och brandmän rökdyker tillsammans

Publicerad

Nödvändigheten av att arbeta för att öka förståelsen mellan ungdomar och det uniformerade myndighetssverige blev tydligt efter diskoteksbranden. Människan bakom uniformen, MBU, är en verksamhet som jobbar aktivt med detta.
– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få lära känna de vi jobbar för, säger Patrik Willumsen vid räddningstjänsten.

En kväll på Kortedala brandstation samlas nästan 20 ungdomar i gymnasieålder för att ta del av en brandmans vardag. De är alla delaktiga i en tioveckors kurs där de en kväll i veckan tre timmar åt gången får möta poliser, räddningstjänst, väktare och spårvagnsförare. 

– MBU startade 2009 i Kortedala på grund av att det skedde mycket stenkastning mot våra uniformsbärare, och då ställde man frågan varför gör man det? Varför har man ett hat mot brandmän, ambulanspersonal eller liknande, säger Janina Sabra, processledare för MBU.

”De är ju inga dåliga människor”

Arbetet går ut på att ungdomar skall få lära känna människor som arbetar inom exempelvis polis och räddningstjänst, men även att uniformsbärarna skall få lära känna ungdomarna.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få lära känna de vi jobbar för. Det är ett otroligt viktigt projekt som jag är stolt att vara en del av, säger Patrik Willumsen vid räddningstjänsten.

På brandstationen i Kortedala denna kväll så får ungdomarna bland annat prova på att rökdyka och försöka hitta en docka och med hjälp av brandmän.

– Det viktigaste för mig är nog att faktiskt inse hur det är att jobba som dom. De är ju inga dåliga människor som folk faktiskt tror att de är, säger Wilma Dudek, en av deltagarna.

Funkar det då?

– Ja, det tror jag absolut, säger Wilma Dudek.

– Det viktiga med MBU är att det förstör stereotyperna på sätt och vis, säger Josef Brahim, en annan av deltagarna.

SVT rapporterade · Hur minns du diskoteksbranden i Göteborg?

10.07
20 år har gått sedan 63 unga människor miste livet i en brandkatastrof som skakade hela Sverige. Vilka är dina känslor såhär runt årsdagen och hur minns du händelsen?
12.42
Jag var inte född då.
12.45
Jag var ganska ny som spårvagnsförare. Jag kom med en linje 5 från Hisingen mot stan när jag stannade till på Hjalmar Brantingsplatsen. Jag såg att det slog ut lite lågor från byggnaden och att en liten brandbil var på plats. Jag tänkte att ”vad skönt att det bara är en lagerlokal! Då bör det inte vara någon risk för mänskliga förluster.”
Föga anade jag att det pågick en ungdomsfest där och att detta skulle bli en av landets största katastrofer i modern tid! 😢
12.48
Jag blev inkallad som präst kl 01 på natten ock kom hem 2 dagar senare. Sedan iväg igen ock möte med anhöriga mm
Hälsar Dan Hansson


12.48
Jag minns inte så mkt förutom att våra lärare pratade om det med oss i skolan (mellanstadiet). Det blev förbud att ha levande ljus i klassrummen och på diskon!
12.48
Jag var på väg till jobbet. Kom med 5:ans spårvagn ned mot Hjalmar och såg alla ljus som var tända. Massor av folk, rök och brandbilar. Chock när jag förstod vad som hänt. Inget man glömmer.
13.16
Jag kommer ihåg att jag precis kommit hem till Gbg efter
ett avslutat treveckorspass ute på en plattform i Nordsjön
Jag minns den här känslan av ofattbarhet när ngt händer i
Sverige, när svåra olyckor händer överallt hela tiden i världen.
Jag kommer också ihåg att kungaparet besökte olycksplatsen
bara. någon dag efteråt, det blev också en kulturkrock,
försökte beskriva ungdomar från Hisingen, det gick inte så bra.
Minnesplatsen tycker jag ser mindre bra ut, man.borde satsat på
något som kunde hållit minnet av ungdomarna levande, t ex en park,
en trädgård, en utställningssal. eller ett allkonstverk med ljud och bild.
13.17
Jag minns att för många biljetter hade sålts av arrangören. Lokalen var för liten, utrymningsvägarna var blockerade av bråte, samt att branden var anlagd. Alla fel samtidigt bland folk som struntar i regler. Oerhört tragiskt att tonåringarna och deras föräldrar litade på ansvarslösa och giriga arrangörer. Minns att mordbrännarna dömdes, men minns inte om även arrangörerna rannsakades. Undrar hur man kan leva vidare med en sådan skuld.
13.19
Arbetade i Kortedala där många skadade och omkomna kom ifrån. Hemska minnen med dramatik och alla skadade och omkomna och innan anhöriga fick besked . Det gick inte att ta in den dagen utan jag arbetade med någon slagt autopilot för att vara effektiv. Naturligtvis kom en rejäl reaktion efteråt och mycket kontakt med anhöriga och skadade varade i flera år. Fick handledning tillsammans med mina arbetskamrater som bar bra
13.30
Jag var 24 år och jobbade timvik på LVM-hem. Den här natten var jag inringd på vak för en herre som var inlagd på avd. Jag satt i nedsläckt dagrum och hade tv på när det blev direktsändning från katastrofbranden. Hela natten dominerades av ständiga uppdateringar och en stor otäck overkligherskänsla. Glömmer aldrig den natten. Alla ungdomar som drabbades..

svtplay kan du se dokumentären om diskoteksbranden i Göteborg 1998.

Faktaruta: MBU, Människan bakom uniformen.

Visa
  • Verksamheten föddes ur samtal mellan ungdomar och fritidsledare i Kortedala i Göteborg kring de ungdomsrelaterade händelser med stenkastning, bilbränder, och våld mot uniformsbärande tjänstemän som drabbade ett antal stadsdelar under hösten 2009.
     
  • Sedan starten har över 1000 ungdomar deltagit i liknande möten runt om i landet.
     
  • Arbetet grundar sig på dialogmöten, information och praktiska övningar. Varje höst och vår genomförs en MBU-utbildning i olika stadsdelar i Göteborg. Utbildningen är kostnadsfri.
     
  • Polisen, Räddningstjänsten, Ambulanssjukvården Sahlgrenska Universitetssjkhuset, Securitas AB, Göteborgs Spårvägar och Göteborg Stad deltar.

 Källa: Göteborgs stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet