Kommunalrådet i Mariestad, Johan Abrahamsson (M) efterlyser statligt stöd. Foto: SVT

Mariestad efterlyser statlig hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Mariestad efterlyser nu statlig hjälp efter torsdagens besked att Electrolux lägger ned i Mariestad och 250 anställda berörs.

På torsdagen kom beskedet från Electrolux att man lägger ner kylskåpstillverkningen i Mariestad och flyttar den till Ungern. Orsaken till flytten är att tillverkningskostnaden i Mariestad inte längre är konkurrenskraftig.

– Vi har i för sig varit förberedda på detta men det är trots allt en 60-årig industriell historia som försvinner från Mariestad, det är väldigt beklagligt, säger Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestad.

Han tycker att det är ett väldigt hårt slag för en så liten ort som Mariestad och jämför med Trollhättan när SAAB lade ner sin bilfabrik där.

– Då stog det gott om ministrar och pratade om statliga åtgärdspaket så jag hoppas att de gör samma sak för Mariestad nu så att vi får hjälp i den här situationen.

Johan Abrahamsson påpekar att det handlar inte bara om de 250 anställda som riskerar att bli utan jobb nu utan om alla de 1200 personer som under tio år av neddragningar förlorat sina jobb på Electrolux i Mariestad.

– Vi vill att man går in med statliga pengar precis som man gjorde med Trollhätte-paketet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.