Ida Ekroth (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Mariestad. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Mariestads politiker: Föräldrar måste ta ansvar för sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar måste sluta lägga all skuld för sina barns problem på skolan och i stället för att kritisera skolan inse sitt eget ansvar. Det menar Mariestads kommunpolitiker som bjuder in föräldrarna till ett möte på söndag.

Nu har kommunpolitiker och skolor i Mariestads kommun tröttnat på vad de menar är alltför krävande föräldrar som inte riktigt inser sitt eget ansvar för barnen och deras eventuella problem.

– Du får ta telefonen från ditt barn. Du får sätta upp regler för vad som är okej och vad som inte är okej, säger Ida Ekeroth (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mariestad

Hör Ida berätta mer i videoklippet här intill och vad hon och hennes kollegor inom kommunpolitiken tycker föräldrarna behöver lära sig.

Ida Ekroth (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Mariestad. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Bred uppslutning

Det finns en bred uppslutning bakom inbjudan till Mariestad föräldrar från olika partier. Enligt projektledaren Camilla Lundgren nämns föräldraansvaret sällan i debatten.

– Det gäller att nå ut med budskapet om föräldrarnas ansvar, respekt, empati och förståelse, menar Camilla Lundgren.

Mötet hålls på söndag eftermiddag i Mariestad. Det blir i en form av en föreställning med artisten Mendez och en föreläsning med Peter Rylander som turnerar med en utbildning kallad respektgympa. Det hela kommer att följas upp med möten skolorna under hösten.

– Det hela började med att vi såg att flickor mådde sämre i Mariestad än i övriga kommuner i Skaraborg. Det finns också problem med att eleverna använder mobiler vid fel tillfällen och det kan vara stökigt. Däför har vi känt att vi måste ordna en bättre studiero. Där kommer föräldrarnas ansvar in att sätta gränser, säger Ida Ekeroth (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mariestad

Mer i ämnet