Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politikerna i Mariestad tycker att för många föräldrar lägger över ansvar på skolan. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mariestads politiker: Föräldrar måste ta ansvar för sina barn

Publicerad

Föräldrar måste sluta lägga all skuld för sina barns problem på skolan och i stället för att kritisera skolan inse sitt eget ansvar. Det menar Mariestads kommunpolitiker som bjuder in föräldrarna till ett möte på söndag.

Nu har kommunpolitiker och skolor i Mariestads kommun tröttnat på vad de menar är alltför krävande föräldrar som inte riktigt inser sitt eget ansvar för barnen och deras eventuella problem.

– Du får ta telefonen från ditt barn. Du får sätta upp regler för vad som är okej och vad som inte är okej, säger Ida Ekeroth (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ida Ekroth (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Mariestad.

Hör Ida berätta mer i videoklippet här intill och vad hon och hennes kollegor inom kommunpolitiken tycker föräldrarna behöver lära sig.

Bred uppslutning

Det finns en bred uppslutning bakom inbjudan till Mariestad föräldrar från olika partier. Enligt projektledaren Camilla Lundgren nämns föräldraansvaret sällan i debatten.

– Det gäller att nå ut med budskapet om föräldrarnas ansvar, respekt, empati och förståelse, menar Camilla Lundgren.

Mötet hålls på söndag eftermiddag i Mariestad. Det blir i en form av en föreställning med artisten Mendez och en föreläsning med Peter Rylander som turnerar med en utbildning kallad respektgympa. Det hela kommer att följas upp med möten skolorna under hösten.

– Det hela började med att vi såg att flickor mådde sämre i Mariestad än i övriga kommuner i Skaraborg. Det finns också problem med att eleverna använder mobiler vid fel tillfällen och det kan vara stökigt. Däför har vi känt att vi måste ordna en bättre studiero. Där kommer föräldrarnas ansvar in att sätta gränser, säger Ida Ekeroth (S).

SVT rapporterade · Tar föräldrar idag för lite ansvar för sina barns beteende?

12.32
Hej! I Mariestad har politikerna fått nog och uppmanar nu föräldrar att ta ett större ansvar för sina barn. Man tycker att det allt för ofta skylls på skolan, vad tycker du?
12.47
Instämmer helt och hållet, den nuvarande föräldragenerationen verkar inte vara alltför intresserade av sina barn. Men att beskylla dom löser väl inget, mobilförbud eller iallafall restriktioner är nog vägen att gå.
Skolan är en kollektiv gemenskap som ska främja sinnet, inte ett rum för individuell frihet på kunskapens bekostnad.
12.48
Äntligen några som vågar ta itu med daltet. Det är på tiden att föräldrar tar ansvar för sin avkomma, och inte bara låter skolan ta ansvar för elevers framtid.Elever ska vara uppfostrade när dom KOMMER till skolan och där få sin utbildning.
13.07
Helt rätt. Bra gjort. Trött på att vi i skolan ska uppfostra barnen.det är föräldrarnas skyldighet att göra.
13.07
Kommunen borde fokusera mer på att följa Skollagen, vilket de inte gör idag, istället för att skylla ifrån sig.
13.07
När man skaffar barn , har man tagit på sig ett ansvar .De skall få grunduppfostran normer och värdering av sina föräldrar .Barnen skall gå i första hand inte föräldrarnas karriär eller egentid .
13.09
Om en lärare vågar säga åt en elev som inte uppför sig som man ska så riskerar läraren att bli anmäld för kränkning. Skolan riskerar böter och lärare och rektorer förvandlas därför till mesar som inte kan hålla ordning i klassen. Det är klart att föräldrars försummelse ligger till grund för detta men förr kunde lärare bestraffa elever utan att riskera påföljder för egen del. Man tål ingenting idag utan är en samling veklingar utan mål och medel.
13.15
Givetvis kan föräldrar inte skylla ifrån sig. Har man satt barn i världen har man ansvaret för uppfostran av dem. Tyvärr finns det många idag som vill ha en bekvämare lösning och smita undan sitt ansvar.
13.18
Helt rätt. Änligen en skola som säger ifrån.
13.19
Ja det är väl självklart att vi som föräldrar har ansvaret att fostra våra barn till vad som är rätt o fel, att vi alla är en del av samhället samt att vi har respekt för våra medmänniskor. Lärare o personal skall få lov att att ha konsekvenser i skolan om någon uppför sig illa mm. Det här mesiga samhället behöver sträckas upp. Och har man skaffat barn så har man ansvar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mariestad

Mer i ämnet