Marinchef lovar färre skjutövningar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom stf marinbaschefen, Per Juliusson, till Göteborg för att träffa Göteborgs skärgårdsråd och diskutera de marina skjutområdena i södra skärgården.

Marinbaschefens budskap till öborna var att de närmaste åren kommer marinens skjutövningar att begränsas till mellan 20 och 40 dagar om året och maximalt 400.000 skott kommer att avlossas.

Till mötet hade ett tiotal skärgårdsbor kommit, som tyckte att miljökonsekvenserna av skjutfältet måste utredas bättre. Man efterlyste bland annat ett skjutstopp under våren då fågellivet är extra känsligt för onaturlig påverkan.

Annika Svensson, boende på Styrsö, tyckte att Södra skärgården, som är så tättbefolkad, är en mycket olämplig plats att använda som skjutbana och att det måste finnas en annan, bättre plats, men att marinen inte utrett den frågan ordentligt.

Det var i slutet på förra året som marinen fick tillstånd av länsstyrelsen att mångdubbla skjutandet i Göteborg södra skärgård. Tillståndet innebär att skjutövningar kan pågå 115 dagar om året, alltså var tredje dag , med undantag av vissa helgdagar, högsommarens semesterperiod och veckan efter hummerpremiären.

Tillståndet innebär också att 1,325 miljon finkalibriga skott, 11.500 grovkalibriga skott, 1725 handgranater, sprängladdningar, robotar med mera får avlossas i skjutområdet.

Detta är en enorm ökning från de senaste åren då omkring 100 000 skott om året avlossats under 25 övningsdagar. Både skärgårdsbefolkning och Göteborgs stad har protesterat mot att södra skärgården förvandlas till ett skjutfält 115 dagar om året och har överklagat till miljödomstolen i Vänersborg, som ännu inte behandlat frågan.

Hittills har även 1430 namnunderskrifter mot det nya tillståndet samlats in.

Göteborgs skärgårds skjutområde omfattar Galterö, Stora Stårholmen, Känsö, Lilla och Stora Rävholmen, Känsö Fjärskär och Knappen.

Susanne Jungmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.