Bevattningsförbudet som gällt i Karlshamn sedan slutet av maj är upphävt, men kommunen uppmanar till fortsatt försiktighet. Foto: SVT

Marks kommun förbjuder bevattning

Uppdaterad
Publicerad

Förbud mot att tvätta bilen, fylla pooler och vattna med slang eller vattenspridare införs i Marks kommun. Sedan tidigare har även Tjörn bevattningsförbud.

Den långa perioden av varmt och torrt väder har fått grundvattennivåerna i Mark att sjunka ordentligt. Den nuvarande nivån är den normala i augusti månad.

– För att inte riskera att vi blir helt utan vatten i slutet av sommaren och i höst måste vattenuttaget nu göras så litet som möjligt, meddelar kommunens kommunikatör Magnus Larsson.

Laga läckor och stäng av kranen

Tips för att spara på vattnet är bland annat att samla upp eventuellt regnvatten för att använda till vattning. Man bör inte låta vattnet rinna medan man diskar eller borstar tänderna och det kan göra stor skillnad att laga droppande kranar och läckande toaletter.

Fakta: Detta innebär bevattningsförbud

Förbud mot all bevattning med vattenslang och eller vattenspridare.

Förbud att använda högtryckstvätt på exempelvis fasader, altaner och tak.

Förbud att fylla upp pooler, badtunnor eller liknade med kranvatten.

Förbud att tvätta fordon på tomten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.