Mathias Eriksson är företagare i Marks kommun som äntligen fått sin fiber installerad. Foto: Privat/SVT

Marks kommun fortfarande i botten när det gäller fiber

Publicerad

Att vara egenföretagare i Marks kommun har inte varit det lättaste, det har företagaren Mathias Eriksson fått erfara, då kommunen under flera års tid varit bland de sämsta i länet när det gäller tillgången till fiber. Även om utbyggnaden av fiber nu är i full gång har kommunen en rejäl utmaning framför sig innan de nått regeringens bredmansmål.

När SVT Väst 2015 gjorde en kartläggning över hur tillgången till fiber såg ut i olika kommuner i Västra Götaland hamnade Marks kommun i botten. Endast fyra procent av hushållen och företagen hade då tillgång till fiber.

Mathias Eriksson som driver en städfirma och är ordförande för Företagarna i Mark var då kritisk till att det tog så lång tid för kommunen att få till fiberanslutningarna. Nu flera år senare har han äntligen fått sin fiber installerad.

– Vi fick fiber till företaget så sent som november 2017. Vi trodde att det skulle gå fortare med installationen än det gjorde, men vi är glada att det ändå har hänt så mycket sedan sist, säger Mathias Eriksson.

Krångel med entreprenörer

Flera företag i Marks kommun fick redan 1997 rör installerade som var avsedda för fiber och flera av dem har först nu under det senaste halvåret fått sin fiber installerad.

– Jag vet inte varför det har varit så problematiskt eller varför det behövde ta så lång tid. Jag vet att det var lite krångel med entreprenörer och att det fanns en vilja att installera fiber redan 2003, säger Mathias Eriksson.

Nya siffror

När Post och Telestyrelsen på torsdagen presenterade sina siffror över 2017 har Marks kommun tagit några rejäla kliv framåt och har nu 46,26 procent som har tillgång till fiber.

Men trots ökningen hamnar kommunen fortfarande bland dem som ligger sämst till i länet och har en bra bit kvar innan de når regeringens mål om att 95 procent av hushållen ska ha tillgång till fiber 2020.

– Att bara 40 procent har tillgång till fiber är inte tillfredsställande på långa vägar. Marks kommun har samma bredbandsmål som regeringen och når inte kommunen målet kommer vi absolut att reagera, det är en så viktig fråga, säger företagaren Mathias Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.