I Mathias Erikssons källare finns det ett rör avsett för fiber, men det är tomt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marks kommun sämst på fiber

Uppdaterad
Publicerad

Den sämsta kommunen i Västra Götaland när det gäller tillgång till fiber är Marks kommun. Där har bara fyra procent av hushållen tillgång till bredband via fiber.

Mathias Eriksson har ett städföretag i Kinna och är ordförande för Företagarna i Mark. I källaren i företagets fastighet finns det ett rör avsett för fiber, men det röret är tomt. Det har det varit sedan man installerade det, och Mathias Eriksson har företagarkollegor som haft liknande rör avsett för fiber installerade sedan 1997. Så här ser det ut på många platser i Mark eftersom få hushåll har tillgång till fiber. I takt med att städfirman växer blir även internetuppkopplingen långsammare.

– Vi har hela affärssystemet på webben i ett moln. Efterhand som vi växer och blir fler så kommer fler kunder, fler medarbetare och mer schemaläggning. Det blir trögare och segare. Det går ganska långsamt just nu, säger Mathias Eriksson.

Kommun med mycket handel

Marks kommun är sedan länge känt för sin handel. Sina textilindustrier, postorderföretag och småföretag. Men trots det ligger man i botten i Västra Götaland när det gäller tillgång till bredband via fiber.
– Det är klart, det är ingen rolig siffra att se. Vi inom centerpartiet arbetar ju för att hela kommunen ska få tillgång till så bra fiber och bredband som möjligt, säger Mikael Larsson (C), ledamot i kommunstyrelsen i Mark.

Margareta Lövgren (M) är ordförande för kommunstyrelsen.
– Ja, det är helt enkelt så att vi satsade väldigt hårt på den tekniken som fanns innan och så hade vi hög anslutning då. Men när det gäller fiber och den fullgoda täckningen med 100 megabyte åt båda hållen, där är vi inte riktigt framme än, säger hon.

Sedan några månader tillbaka har kommunen börjat arbeta för att höja sin siffra avsevärt och komma ikapp sina kommungrannar.
– Vi har bildat ett stadsnätsbolag, vi har tagit beslut i fullmäktige, vi har en bredbandsstrategi, vi har avsatt pengar för knutpunkter där kommunen får gå in och stötta. Vi har även ett eget bostadsbolag som jobbar hårt med att få fiberanslutning, säger Margareta Lövgren (M).

Kan bli ett stort problem

Företagaren Mathias Eriksson tycker att det har dröjt för länge att få ut fiber i kommunen och framför allt till näringslivet.
– Det här kunde ha gjorts för många, många år sedan egentligen, kan jag tycka. Det drogs ju rör redan 1997, det är jätte längesen. Och dröjer det tre-fyra år, då har vi jätteproblem, säger Mathias Eriksson.

Han påpekar dock att han märker att kommunen har börjat arbeta för att fler ska få tillgång till fiber. När han visar upp det tomma röret i källaren säger han hoppfullt,
– Här hoppas jag att inom ett år, då kommer världen in!

Bäst

Göteborg 70 procent
Lidköping 61 procent
Kungälv 56 procent
Mölndal 56 procent

Sämst

Mark 4 procent
Gullspång 7 procent
Åmål 7 procent
Tranemo 8 procent
Mellerud 9 procent
Orust 9 procent

Siffran visar hur stor andel av hushållen som har tillgång till fiber.
Källa: Post- och telestyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer