Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Carling (C) slutar efter 16 år. Se oppositionsrådet Per-Erik Norlin (S) svara vad han tror om partiets chanser i kommunvalet i Dals-Ed. Foto: SVT

Dals-Eds toppolitiker slutar efter 16 år – oppositionen ser sin chans

Publicerad

Sedan 70-talet har Centerpartiet styrt i Dals-Ed och under de senaste fyra mandatperioderna har Martin Carling (C) suttit på posten som kommunstyrelsens ordförande. Men inför det kommande valet har han valt att sluta, vilket oppositionen tror att de kommer gynnas av.

– Ja, jag tror det, säger oppositionsrådet Per-Erik Norlin (S).

Dals-Ed är Västra Götalands minsta kommun med knappt 4 800 invånare. Här har Centerpartiet haft makten sedan 70-talet. Martin Carling (C) har suttit på sin post sedan 2006 men nu känner han att han är färdig med politiken.

Vad som händer härnäst vet han inte ännu.

Valet 2022 Väst

– Jag kanske dyker upp i andra sammanhang inom kommunen, inte i de politiska, men i andra engagemang som är bra och viktiga för samhället, säger Carling.

Martin Carling (C): ”Otroligt lärorika och roliga år”

Vad ser du mest fram emot nu?

– Det är alltid en viss press att ha den här typen av uppdrag och behöva ha det ansvarstagandet som följer med ett såpass högt politiskt uppdrag. Det ska väl i någon mån bli skönt att slippa det, säger han.

Hur skulle du sammanfatta de här 16 åren?

– Det har varit otroligt lärorika och roliga år. Man har fått vara med om mycket och se en ganska positiv utveckling för den här kommunen. Vi är den minsta kommunen i Västra Götaland, men inte den minst kända. Det har varit viktigt att få bygga ett varumärke.

Gustavsson (C) nytt toppnamn

Nu är det istället Kenneth Gustavsson (C) som toppar partiets lista till kommunvalet. Han är bland annat socialnämndens ordförande men också ledamot i norra Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Centerpartiet i Dals-Eds nya toppnamn och hör vilken fråga han tycker är viktigast inför valet. Foto: SVT

Oppositionen ser möjligheter

Oppositionsrådet Per-Erik Norlin (S) började på sin post ungefär samtidigt som Martin Carling gick på sin. Han berättar att de har haft ett bra samarbete genom åren. Samtidigt ser han en möjlighet för sitt parti nu när Carling ska sluta.

– Självklart ser vi en möjlighet att ta tag i stafettpinnen på ett bra sätt, säger Per-Erik Norlin (S).

Samtidigt är den borgerliga alliansen stark i kommunen. Trots att Socialdemokraterna blev störst i kommunvalet 2006 lyckades de ändå inte ta makten. Oppositionen består idag av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet men nu hoppas Per-Erik Norlin (S) att de kan inleda nya samarbeten med fler partier.

–  Vi är öppna förslag att våga prova något nytt.

Hör honom berätta mer i artikelns toppvideo.

Så gick det kommunvalet i Dals-Ed 2018

Centerpartiet, 12 mandat (38,70%)

Socialdemokraterna, 7 mandat (23,33%)

Moderaterna, 4 mandat (13,02%)

Sverigedemokraterna, 4 mandat (12,89%)

Kristdemokraterna, 2 mandat (6,61%)

Liberalerna, 1 mandat (2,22%)

Vänsterpartiet, 1 mandat (2,22%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet