Emil Oloffson från organisationen Pelagiska var en personerna som uppmärksammade plastutsläppet. Foto: privat

Massivt utsläpp av pellets hotar västkusten

Publicerad

13 ton plast läckte ut i slutet av februari från ett fartyg i Danmark – nu har plasten nått västkusten.

– Vanligtvis brukar vi inte se plasten flyta runt på vatten så det känns sorgligt att se det, säger Emil Olofsson från organisationen Pelagiska.

Det var i slutet av februari som ett fartyg tappade 13 ton pellets utanför Danmarks sydkust. Nu har plasten börjat flyta iland längs västkusten, vilket bland andra Dagens Nyheter rapporterat om.

Emil Olofsson och Tomas Eriksson från organisationen Pelagiska var de första att uppmärksamma händelsen. Duon arbetar heltid med plastsanering i Tanums kommun och fick syn på plastutsläppen när de befann sig på Otterö, sydöst om Grabbestad. Det är oklart om plastutsläppet är farligt för miljön, men Emil Olofsson tror att det kommer att få konsekvenser.

– Det finns en risk att småfåglar får i sig detta och det känns inte bra. Det är också viktigt att påpeka att dessa pellets är det råmaterial som plasten görs av, vilket är oroväckande, säger han.

Utpekat fartyg

Redan i mars sågs plasten i havet. Det berättar Liv-Marit Hansen vid Oslofjordens friluftsråds avdelning för natur och miljö för DN. Hon har arbetat med att kartlägga utsläppet. Allteftersom har de fått in rapporter från fler platser. Kartläggningen bekräftar att utsläppen kommer från ett specifikt fartyg.

– Alla undersökningar är inte slutförda, men allt tyder på det, säger Hansen till DN.

Att utsläppet kan kopplas till fartyget ser Emil Olofsson positivt på.

– Det enda positiva med utsläppet är att det går att identifiera de som är ansvariga. Vanligtvis finns det massor med plast på stränderna där det inte går att hitta de ansvariga, säger han.

Nedan syns bilder från ett annat tidigare plastutsläpp:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.