Mässlingslarm i Borås – en person vårdas på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En vuxen, ovaccinerad person, som har smittats av mässling utomlands, får nu vård på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Personen vårdas på sjukhuset. Hittills finns inga uppgifter om någon fler smittad, säger Sara Degerman Carlsson, till SVT Nyheter Väst.

Mässling är en mycket smittsam luftburen sjukdom och smittar bara personer som inte haft mässling, eller personer som inte är vaccinerade.

Andra personer kan enligt sjukhuset ha exponerats för smitta på Södra Älvsborgs sjukhus om de har besökt akutmottagningen på kvällen den 2 februari eller om de befann sig på sjukhuset på eftermiddagen den 3 februari.

Smittats utomlands

Den person som nu vårdas på sjukhuset ska enligt uppgift ha smittats av mässling utomlands.

– Det är en patient som sökte vård på sjukhuset i söndags och blev då ombedd att gå till infektionskliniken, men personen gjorde inte det direkt, utan på eftermiddagen den 3 februari.

Enligt chefläkare Sara Degerman Carlsson på SÄS, så är mässling en av de mest smittsamma lufvägsburna sjukdomarna som finns.

– Sjukhusets ansvar är sjukhusområdet. Därför har vi ägnat gårdagen och hela dagen idag med att smittspåra de patienter som varit på sjukhuset och som inte räknas vara immuna, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare SÄS.

Immuna

I Sverige räknar sjukvården med att personer som är födda innan 1960 har haft mässling. De som är födda efter 1982 och följt barnvaccinationsprogrammet och har fått 2 doser vaccin anses vara immuna.

– Om man misstänker att man drabbats av mässling så ska man inte gå till en vårdcentral eller en akutmottagning utan man ska alltid ringa först så man inte smittar andra som sitter i väntrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.