Mattias Birath berättar att han hamnade på en brits i en korridor i flera timmar. Han hade svårt att få kontakt med personalen och han upplevde att de var stressade och hade svårt att hålla koll på alla patienter. Foto: Karin Jansson

Mattias Birath möttes av en kaotisk situation på Sahlgrenskas akutmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Obemannad reception, patienter i korridorer och stressad personal. Det mötte Mattias Birath när han tvingades åka till akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset.

Mattias Birath åkte in till akuten natten till tisdagen efter att ha drabbats av inflammation i bukspottkörteln. När han klev in på akuten var receptionen inte bemannad, något han tycker är märkligt på en akutmottagning.

– Det var ingen där utom patienter. Det fanns ingen som fångade upp mig. Jag sökte ju akut och var riktigt dålig. Det var obehagligt.

Efter en stund hittade han någon att fråga och fick komma in på mottagningen. Där var det en annan scen som utspelade sig.

– Det var som ett fältläger. Väldigt kaotiskt och rörigt. Det låg människor i alla korridorer.

LÄS MER: Kris på Sahlgrenska – ”Situationen är ohållbar”

Hamnade i korridor i flera timmar

Mattias Birath berättar att han hamnade på en brits i en korridor i flera timmar. Han hade svårt att få kontakt med personalen och han upplevde att de var stressade och hade svårt att hålla koll på alla patienter.

– Det fanns inga knappar att ringa med om man behövde hjälp. Det kändes väldigt torftigt, som att man inte hade kontroll, Jag fick ropa flera gånger för att få kontakt, de sa att de skulle göra något men kom inte tillbaka.

Efter några timmar flyttades Mattias Birath till en avdelning. Där har han legat sedan dess och är nöjd med den vård han fått där. Men upplevelsen från akuten bär han med sig.

– Det kändes inte tryggt. Jag kände mig utsatt. När man är sjuk är man ju väldigt utsatt. Då är det viktigt att personalen hinner ta sig tid.

Hur känner du för framtiden om du måste åka till akuten igen?

– Jag har tappat förtroendet och tilliten till att de som är ansvariga, politiker och sjukhusledning, att de tar tag i det här på ett robust sätt. Jag känner stor oro. Det är akut att förändra det här på riktigt. Det kan inte vara så här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vårdkris

Mer i ämnet