Medborgarskolan: ”Vi är utsatta för systematiskt bidragsfusk”. Foto: Medborgarskolan

Medborgarskolan hittade 130 000 felaktiga timmar – kräver modernare granskning

Publicerad

Studieförbundet Medborgarskolan vill se mer granskning av studieförbunden i framtiden. En granskning av deras egna verksamhet visar nu 130 000 felaktiga studietimmar och de anser sig utsatta för systematiskt bidragsfusk.

– Det är oerhört allvarligt, säger förbundschef Medborgarskolan Ann-Sofie Olding.

En samkörning av Sveriges studieförbunds deltagarregister har blottlagt stora felaktigheter i studieförbundens bidragsfinansierade studiecirklar. Studiefrämjandet hittar nästan en halv miljon felaktiga timmar och Medborgarskolan 130 000 timmar.

– Det är bra att det äntligen görs en riktig samkörning av våra register, säger Ann-Sofie Olding på Medborgarskolan.

Band är på två ställen samtidigt

Medborgarskolan har hittat fusk och slarv med studietimmar från framförallt sin musikverksamhet. Bland annat band som befunnit sig på två platser samtidigt och närvarorapporterat till två olika studieförbund. I ett uttalande skriver de att de utsatts för systematiskt bidragsfusk.

Varför har ni inte gjort sådana här kontroller tidigare?

– Det här är första gången som vi gör en samkörning med alla studieförbund. Men för oss på Medborgarskolan är detta bara ett startskott. Vi kommer nu gå till botten med det här.

Ser över repressalier

Nu kommer de skattefinansierade bidrag som varit felaktiga betalas tillbaka till Folkbildningsrådet. Medborgarskolan kommer också kontakta alla de kommuner, och regioner, som betalat ut bidrag för felaktiga timmar och göra återbetalningar. De kommer också gå djupare ner i de ärenden där felaktigheter förekommit och avsluta dem, och polisanmäla misstänkt bidragsfusk.

Ann-Sofie Olding vill att studieförbunden blir moderna i sitt sätt att granska deltagandet framöver.

– Vi kommer att verka för att vår bransch skall använda den moderna teknik som finns idag för att upptäcka fusk, som identifiering genom Bank-ID till exempel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.