Under måndagen presenterades det nya sexpartistyret. Morgan E Andersson (C) säger att han brinner för att bevara kommunens goda debattklimat. ”Det här är ingen cirkus Mellerud med pajkastning”, säger han. Foto: Melleruds kommun

Mellerud får nytt styre

Uppdaterad
Publicerad

En blågrön sexklöver tar över ledningen efter den gångna mandatperiodens (S)+(C)-koalition.

Det är Centerpartiet, Moderaterna, lokala KommunPartiet Mellerud, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna som enats om en gemensam plattform för mandatperioden 2019-2022. Tillsammans får de sex partierna 16 a de 31 mandaten. Morgan E Andersson (C) vars parti tidigare regerat i hop med Socialdemokraterna, föreslås bli kommunstyrelsens ordförande och kallar det en ”tydlig, stabil majoritet”.

-- Det kan verka som många partier, men samtalen har först i god anda. Det låter lite kaxigt när jag säger att vi inte haft några svårigheter, men varje parti har utgått från sina hjärtefrågor och det har inte varit några problem att komma överens.

Mellerud

Enligt Morgan E Andersson ligger fokus framöver nu på ordning och reda i kommunens ekonomi, näringslivsfrågor, samt att förbättra förutsättningarna för unga och nyanlända. En annan stor fråga, som dock inte ägs av kommunen, är den om utbyggd kollektivtrafik.

-- Det är av stor vikt för kommunen och jag bedömer att vi tillsammans har stor kompetens för att driva frågan framåt.

Sverigedemokraterna som fick nästan en tredejedel av rösterna (28,6 procent) har inte varit med i förhandlingarna. eftersom de enligt Morgan E Andersson ”inte delar vår syn på människors lika värde.”

Formellt beslut om styret tas den 21 november på fullmäktigemötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellerud

Mer i ämnet