Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tony Johansson (MP) lämnar politiken. Vem som tar över för partiet i Mellerud är oklart. Foto: Richard Veldre/SVT

Efter 40 år – Miljöpartiet kan bli utan kandidat i Mellerud

Publicerad

Miljöpartiet röstades in i Melleruds fullmäktige 1982. 40 år senare har partiet svårt att få ihop en lista inför valet.
– Det är bekymmersamt, säger Tony Johansson, gruppledare för partiet, som själv ska lämna politiken.

Pandemin kan ha bidraget menar Tony Johansson (MP) – se klippet.

1982 – ett år efter att Miljöpartiet bildades – röstades partiet in i fullmäktige i Mellerud. I 40 år, varav de sista som en del av den styrande majoriteten, har partiet varit en del av Melleruds politiska liv.

Men till partiets 40-årsjubileum kan det alltså ta stopp, något som Dalslänningen rapporterade om först. Det finns helt enkelt inte någon som har anmält sitt intresse att kandidera i valet.

– Det finns många miljöpartister i Dalsland men det är ett bekymmer att ingen vill bli förtroendevald, säger den lokale gruppledaren Tony Johansson (MP).

Kan påverka legitimitet

I Sverige finns runt 40 000 förtroendevalda personer i kommuner och regioner; det handlar om poster i bolag, nämnder och beredningar. Och utvecklingen har gått mot allt färre förtroendevalda.

Personer med förtroendeuppdrag är ofta mer utbildade, har erfarenhet av arbete inom offentligt sektor och är äldre med bakgrund från Sverige.

– Blir det mer koncentrerat till en grupp så påverkar det legitimiteten, säger Lena Langlet, chef för Demokratisektionen på Sveriges kommuner och landsting, SKR.

Tony Johansson har bestämt att hans namn inte kommer stå på listan i Mellerud oavsett hur intresset är från andra för att kandidera för Miljöpartiet i Mellerud. Så hur det blir i kommunen återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer