Boende i Mellerud blir uppringda av oseriöst sotarföretag. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Mellerud varnar för oseriösa sotare

Publicerad

Boende i Mellrud har blivit uppringda av ett sotarföretag och som säger att de befinner sig i deras område och ska komma och sota imkanalerna.
– Jag ser allvarligt på det här. Sotningen är en myndighetsfråga, säger Sophia Vikström, kommunchef i Mellerud till SVT Nyheter Väst.

Företaget som ringer till boende i Mellerud säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu, eller att de inom kort ska till personens grannar för att sota imkanalerna. Det skriver kommunen på sin hemsida.

– Jag vet att det var ett oseriöst företag som gjorde samma sak när jag jobbade i Vänersborg, säger Sophia Vikström.

Lagen togs bort 2004

Dessutom ska företaget ge sken av att det är obligatoriskt att rensa imkanalerna och att det ska göras med vissa intervaller. Men, sedan 2004 finns det ingen lag om rengöring av imkanaler.

– Kommunen har upphandlat med en sotare enligt den lag som gäller och han ringer inte runt till folk så här.

Kommunen har fått in frågor från privatpersoner som blivit uppringda av det här företaget och Sophia Vikström har råd att ge:

– Antingen vänder de sig till kommunen eller så ska de polisanmäla det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer