Nästan 1 000 hektar av marken på Marstrand och öarna runt omkring blev naturreservat 2017. Foto: SVT

Mer pengar till länsstyrelsen räddar underhållet av naturreservaten

Uppdaterad
Publicerad

När budgeten för naturreservat i höstas halverades, lade länsstyrelsen en hel del arbete på is. I och med vårändringsbudgeten, hoppas man kunna återuppta sådant som slåtter och stängsling.

– Det känns fantastiskt bra. Det här gynnar tillgängligheten till naturområden som är så oerhört viktig för friluftsliv och rekreation, säger Jörel Holmberg, enhetschef för Naturavdelningen på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Ålstadnäset i Trollhättan, Marstrand och Stora Höghult i Uddevalla är exempel på områden som blivit naturreservat under den senaste tiden. Men det är lätt att glömma att skyddet inte bara betyder att områdena bevaras mot exempelvis kommersiellt skogsbruk. Medel måste också till för att underhålla dem. Särskilt odlingslandskap kostar pengar att bevara, menar Jörel Holmberg.

– Förr sköttes odlingslandskapen för att det handlade om överlevnad. Idag måste det få kosta, säger hon.

Jörel Holmberg är enhetschef för Naturavdelningen på Länsstyrelsen Västra Götaland. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

När Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom av riksdagen i höstas halverades budgeten till naturreservaten.

– Vi införde anställningsstopp omedelbart. Vi har ganska mycket diskuterat hur ska vi hantera detta. Vi har räddat personalen med förhoppningen om att pengarna snart kommer tillbaka, säger Jörel Holmberg.

Kan ta ner sjuka träd

I och med vårändringsbudgeten så verkar det som att just det händer. Budgeten har visserligen inte röstats igenom ännu – det ska ske i juni – men i nuläget kalkylerar Jörel Holmberg räknar med att kunna återuppta den skötsel som fått pausas.

Jörel Holmberg tror inte att allmänheten ännu märkt av att visst underhållsarbete ställts in. Det kan handla om en vandringsled där en trasig spång inte bytts ut, eller en äng som inte slottrats. Men det kan också handla om säkerheten i en skog. I Skaraborg har askarna drabbats av askskottssjuka. Sedan i höstas har länsstyrelsen inte haft resurser att ta ner de sjuka träden.

– De kan annars falla ner över bilen till exempel. Nu kan vi börja jobba med den typen av åtgärder igen.

”Naturreservaten väldigt viktiga”

Antalet naturreservat har ökat mycket de senaste åren. Är det verkligen bra, om det samtidigt innebär att mer pengar hela tiden måste till för att sköta dem?

– När man satsar pengar på skötsel handlar det om friluftsliv, friskvård, folkhälsa och turism. Man måste se det större sammanhanget. Det handlar även om floran. Vi får larmrapporter om att antalet fåglar minskar och nu minskar också insekterna. Vi vet ju att många olika arter är hårt trängda, och då är naturreservaten väldigt viktiga.

”Finns andra sätt att skydda värdefull natur”

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, kommenterar frågan i ett mail till SVT Väst. Hon skriver att partiet tillsammans med Kristdemokraterna visserligen genomförde besparingar på naturreservaten, men ”det finns också andra sätt att skydda värdefull natur, exempelvis genom ett skogsbytesprogram vilket vi önskar genomföra.”

Fakta: Pengar till skydd av och åtgärder för värdefull natur

Höstbudgeten lades fram av Moderaterna och Kristdemokraterna och röstades  genom av riksdagen i december 2018

Den gällde för 2019 och innebar en halvering av stödet till skydd av och åtgärder för värdefull natur, jämfört med året innan

I vårändringsbudgeten, som regeringen presenterade den 10 april, föreslås att mer medel åter skjuts till

Även Liberalerna och Centerpartiet stödjer regeringens vårändringsbudget

Vad används pengarna till? En stor del går till markägare för att de upplåter mark till naturreservat istället för att bruka den kommersiellt. Pengar går också till att sköta reservaten, och att göra dem tillgängliga för allmänheten, exempelvis genom vandringsleder och skyltar

Källa: Regeringen och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.