Foto: SVT

Mer pengar till nyanlända i Göteborg

Publicerad

Idag presenterade det rödgröna styret i Göteborg Stad en satsning på ett jämlikhetspaket. Det handlar om extra insatser i utsatta områden och åtgärder för att nyanlända ska få jobb.

– Om vi bara ser till att stötta människor med utbildning och praktik kommer de vara guld värda för arbetsmarknaden i Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborgs Stad.

På måndag lägger Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg Stad fram sitt budgetförslag för 2018, men redan under fredagen presenterade de ett jämlikhetspaket. En del av förslaget handlar om att hjälpa till exempel nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi stärker upp med tio miljoner kronor för att skräddarsy utbildningar och hitta lösningar för kunskapslyft. Då kan de som är längst ifrån arbetsmarknaden stegvis ta sig in i arbetslivet istället för att gå på försörjningsstöd, säger Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborgs Stad.

Tio miljoner, det låter inte mycket?

– Nej, men kombinerat med de andra insatserna som vi redan har på området tycker vi nog att det är en ganska hygglig förstärkning.

Bra satsning

Den delen av det rödgröna förslaget i jämlikhetspaketet möter inget motstånd hos Moderaterna.

– Det är en bra satsning att satsa på vuxenutbildning med språkstöd, absolut, men det går tyvärr på tvärs mot vad den rödgröna regeringen gör. De höjer skatterna för arbete och det kommer att försvåra inträdet på arbetsmarknaden för många, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborgs Stad.

Lekplats i Bergsjön

Jämlikhetspaketet är en satsning på ungefär 27 miljoner kronor. Ett annat förslag i paketet är att bygga en lekplats i Bergsjön där det ska finnas anställd personal.

– Det kan finnas barn som inte har det bra i andra sammanhang.  Då kan de behöva ett ställe att gå till där de kan känna trygghet och se att någon bryr sig, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Moderaterna tycker att det finns viktigare saker att lägga pengarna på.

– I princip har jag har inget emot den delen av förslaget, men jag tycker att man i första hand måste se till att man har en läsa-, skriva-, räknagaranti i grundskolans första år. Vi har fortfarande fallande skolresultat i Göteborg, säger Jonas Ransgård och fortsätter.

– Det är alldeles för många som går ut ur grundskolan utan tillräckliga kunskaper och för de är risken väldigt stor att de hamnar i arbetslöshet och kriminalitet framöver. Det är viktigast att satsa på förbättrade skolresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.