Foto: Arkivfoto: TT

Mer pengar till underhåll och höghastighetståg i framtiden

Publicerad

Mer pengar till underhåll och höghastighetståg i framtiden föreslås i en ny proposition. Regionen vill se en blocköverskridande överenskommelse så att det verkligen blir av. 

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) presenterade i dag regeringens ekonomiska ramar och prioriteringar för transportinfrastrukturen för åren 2018-2029. Propositionen föreslår att de ekonomiska ramarna ökas till 622,5 miljarder kronor, vilket är 100 miljarder mer än nuvarande plan. Pengarna skall gå till drift och underhåll men också till nyinvesteringar, som exempelvis höghastighetståg mellan Göteborg och Stockholm. Från regionens håll i Västra Götaland ser man positivt på regeringens förslag.

– Jag är jättenöjd med främst två saker. Dels att man tidigt fastställt målet med de nya stambanorna. Det andra är att man föreslår en ökning av järnvägsunderhållet med. Det innebär en satsning på de regionala banorna, säger Birgitta Losman (MP), regionråd Västra Götaland.

Pengar ska minska förseningar

Det är bland annat förseningarna och störningarna i tågtrafiken som regeringen nu försöker möta med mer pengar i framtiden till underhåll. I nuvarande plan är det årliga anslaget 1,34 miljarder kronor per år 2016-2018. I propositionen skall det ökas med 47 procent.

Ett av regeringens mål som kan ses i förslaget är en satsning på nya stambanor för höghastighetståg, men det skrivs också att utbyggnaden skall ske i den takt ekonomin tillåter.

– Jag antar att de inte fått gehör för lånefinansiering, att finansministern inte släppt till. Jag och många andra hade nog gärna sett att det kunnat lånefinansieras, säger Birgitta Losman.

LÄS MER: Nya stambanor för höghastighetståg

Riksdagsbeslut krävs

Den nuvarande nationella trafikslagsövergripande planen för utveckling av transportsystemet gäller för perioden 2014-2025. Nu lägger man ett förslag för åren 2018-2029. Men det krävs riksdagsbeslut innan man kan gå vidare.

– Det hänger lite grann på hur man lyckas prata med varandra i riksdagen. Moderaterna var ju emot höghastighetståg igår så vi vet inte. Ett varsamt samtal mellan partierna hoppas jag skall lösa detta. Och det förväntar jag mig som regionpolitiker att de skall ha, säger Birgitta Losman.

SVT: Om det blir ett regeringsskifte vid nästa val, vad tror du händer då?

– För att det inte skall spricka över nästa val så krävs det någon form av blocköverskridande överenskommelse. Det är viktigt från regionalt håll att ställa krav på att riksdagen skall lösa det, säger Birgitta Losman (MP), regionråd Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer