Foto: SVT

Mer vilt på vägarna – så kör du säkert

Publicerad

Både jakt och brunstperiod gör att älgar tar sig ut ur skogen och in på vägarna. Därför uppmanar både polis och viltexperter bilister till att vara uppmärksamma.

– Man måste köra bilen som att det kan finnas vilt på vägen och lyfta blicken, säger Jerker Andersson på Nationella viltolycksrådet.

Hösten är här och med också mörkare tider men också en ökad rörlighet i skogarna. Dels handlar det om älgens brunstperiod som fortfarande pågår, men också inledningen av jaktsäsongen.

– Det är mörkare och vid gryning och skymning är det svårare för oss trafikanter att upptäcka vilt, säger Jerker Andersson som är länsansvarig jägare i Västra Götaland hos Nationella viltolycksrådet.

LÄS MER: Antal viltolyckor ökar lavinartat

Vissa vägavsnitt kan också bli extra drabbade då djuren har sina favoritplatser när de ska ta sig över vägen.

– De väljer den kortaste vägen mellan två skogsområden när de ska över en väg och vid vissa passager kan de passera vädligt frekvent, säger Andersson.

Senaste under måndagskvällen rapporterades det in en vilt olycka vid i höjd med flygplatsen i Skövde. Föraren chockades och fick föras till sjukhus. Där blev också utkallad för att göra eftersök men det är oklart om älgen hade återfunnits. Även under tisdagsmorgonen fick ett länståg ställas in efter de hade krockat med en älg, rapporterar P4 Sjuhärad.

Vädjar om bilisters hjälp

Jerker Andersson förklarar att det är något som görs även fast det är mörkt ute.

– Det görs eftersök hela och förmodligen har vi något eftersök igång alla tider på dygnet.

Men han vädjar också bilisters hjälp om de skulle vara med om en trafikolycka med älg, rådjur eller annat vilt. För om de får en tidsangivelse och en tydlig markering av platsen för olyckan blir jägarnas arbete betydligt enklare.

– Det kan bli så att jägare får gå jättelångt och i flera timmar för att man inte fått någon bra angivelse. Får vi en bra position och tid sparar vi både lidande för djuret och tid för oss, säger Andersson.

Så skyddar du dig

* Anpassa farten, använd bilbälte.

* Var extra uppmärksam vid åkrar, föryngringsytor, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör.

* Var extra uppmärksam från skymning till gryning.

* Kom ihåg att leta efter vilt, kör med fantasi

* Tänk på att vår och höst är faran för vilt på vägarna extra stor.

Källa: Älgskadefondsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.