En kall och blöt valborg på ingång Foto: TT

Meteorologen om Valborg: ”Var beredd med paraplyet”

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsvädret i år blir blött och kallt, enligt SVT:s meteorolog.

– Det blir en tonårsförälders drömväder, det gäller att vara beredd med paraplyet, säger meteorologen Åsa Rasmussen.

Det vankas såväl traditionell Chalmerskortege, vårsång, brasa som flera andra utomhusaktiviteter i Västsverige under Valborgsmässoafton, men någon vårvärme blir det inte.

I stället är det dags för att plocka fram regnkläder och vara beredd med paraplyet under de kommande timmarna.

– Vi har regn på gång. Tänk på att det kan bli lite kallt och regn. Man ska inte bli förvånad om det också blir någon åsksmäll. Det drar upp regn från söder, till efter lunch och därefter kommer det vara lite splittrat. Men framåt kvällen ser det ut att kunna regna på en hel del, säger meteorologen Åsa Rasmussen.

Kylig kväll

Temperaturen förväntas under dagen att stiga upp till 15-gradersstrecket. Men under eftermiddagen och kvällen sjunker temperaturen till mellan 8 och 10 grader.

– Vi befinner oss mellan två regnväder, vi har en del lågtryck som hänger över oss nu. Vi behöver bli av med det här ostadiga vädret, sedan kan det bli lite skönare väder, säger hon.

Enligt Åsa Rasmussen kommer regnet dra bort under natten, dock väntas ostadigt väder och skurar under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.