Kvinnorna på mötet tycker att Sverige är jämställt. Foto: SVT

Metoo-kampanjen går vissa helt förbi

Publicerad

Samtidigt som kampanjen Metoo rullar fram genom land och branscher går den vissa helt förbi. För en del grupper är kampanjen vare sig känd eller helt begriplig.

Ett gäng kvinnor sitter runt ett bord i Tynnered i Göteborg och diskuterar hetsigt på arabiska om kampanjen #metoo. Kvinnorna kommer från Irak, Syrien och Libyen och ses genom organisationen Caritas.

Visste inte om kampanjen

Det var först här på mötet som de blev informerade om kampanjen som gått dem helt förbi.

– Jag visste inte heller om kampanjen, säger Caritas gruppledare Madelene Crabit.

Hon hade ringt sin son efter att en annan person kommit till mötet och berättat om #metoo. Han hade då skrattat åt att sin mamma som inte visste något om den.

Metoo har nu rullat på i månader, genom branscher och upp på dagordningar. Men för den här gruppen är det svårt att förstå vad den egentligen handlar om.

– Det finns ju fortfarande skillnader i lön mellan man och kvinna, det är inte bra. Jag tänker att det också är Metoo, säger Mariam El-Khalid som bott i Sverige i 22 år.

Ser Sverige som jämställt

Många av dem kan inte förstå att det skulle finnas problem med sexuella trakasserier i Sverige, ett land som de ser som väldigt jämställt.

– Jag har varit i Sverige i 11 år och aldrig blivit trakasserad på gatan. Ingen har tittat konstigt på mig. Så borde det vara även i våra arabiska länder. Går man till doktorn här, och han hälsar, så sker det utan baktankar. Det känner man. Men i våra länder är det inte alltid så. Där behöver de bara titta på en så vill man springa ut på gatan, säger Anaam Abduljalil.

– Det här är ett bra land. Om en kvinna inte vill någonting här så orkar hon att säga stopp, säger Mariam El-Khalid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet