Politiker läser vittnesmål om övergrepp Foto: SVT

#Metoo under fullmäktigemöte

Publicerad

Dagens kommunfullmäktige i Göteborg började med en #Metoo-manifestation för att synliggöra sexuella övergrepp och trakasserier inom politiken.
– Jag tror det är viktigt att visa att vi inte tolererar det här längre, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Årets sista fullmäktigemöte i Göteborg började med att kvinnliga politiker från de olika partierna läste upp anonyma vittnesmål hämtade från Facebookgruppen ”I maktens korridorer”. En facebookgrupp där politiker i samband med #Metoo delar sina upplevelser av sexuella övergrepp.

– Politiken är inget undantag. Det förekommer överallt, säger Helene Odenjung (L) kommunalråd.

Det är första gången som en sådan här uppläsning sker i en politisk församling.

– Jag tror det är viktigt att visa att vi inte tolererar det här längre och att markera att det här kan bli början på en helt ny attityd, säger Helene Odenjung.

Kan förändra det politiska språket

Berättelserna var inte deras egna men många vittnar om att de känner igen sig och upplever att det är viktigt att den här sortens historier även tar sig in i det offentliga politiska rummet.

Kommer Metoo-kampanjen återspegla sig på något sätt i det politiska arbetet i Göteborg?

– Jag tillhör de som markerat mot härskartekniker. Lite av det som är politikens vardagsmat, att det är ett tufft och hårt språk. Jag tror att Metoo har ändrat även det. Det kommer inte tolereras. Fler kommer att markera. Det tror jag är en av många faktorer som kommer göra det bättre, säger Helene Odenjung (L) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet