Foto: TT

Regeringen vill förbjuda mikroplast i skrubbkräm

Uppdaterad
Publicerad

Kosmetika och tandkräm som innehåller små korn av plast är på väg att fasas ut frivilligt, och regeringen har föreslagit ett förbud.

Mikroplast har blivit ett allt större problem för djurlivet i hav och sjöar. En studie vid högskolan i Halmstad visade nyligen att två tredjedelar av västkustens blåmusslor innehåller plastpartiklar som är mindre än fem millimeter.

Plast i fast form kan inte helt brytas ner av naturen. Den blir bara allt mindre delar. Ju mindre, desto större risk att musslor, fiskar och andra djur får i sig plasten tillsammans med födan.

Däck och konstgräs

Bara en liten del av den mikroplast som sprids i naturen kommer från kosmetika. Slitage från däck och vägar är en mycket större utsläppskälla, liksom konstgräsplaner. Men det är oklart hur mycket därifrån som når havsmiljön, enligt en kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra.

Regeringens skäl för att sikta på kosmetikan är att plastpartiklarna där kan ersättas av annat. Förslaget som nu lagts fram gäller produkter som rengör, skrubbar eller polerar och sedan sköljs av eller spottas ut — som duschkräm eller tandkräm.

– Där har stora delar av branschen redan tagit bort mikroplasten och ersatt den med något annat, som kiselkorn eller kärnor, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Förbud kräver alternativ

Tillgången på alternativ är ett krav för att EU ska godkänna ett nationellt förbud i Sverige.

Nästa steg gäller kosmetika man inte sköljer bort, som hudkräm eller mascara.

– I mascara med glitter är det mikroplast som glittrar, påpekar Karolina Skog.

Kemikalieinspektionen ska utreda om mikroplast kan förbjudas även i denna typ av produkter.

Svårt för konsument

Som konsument är det svårt att veta om exempelvis en skrubbkräm innehåller små plastkorn. Ämnen att titta efter kan vara polyeten, polypropen, polyamid eller polystyren. Samma ämnen kan dock finnas med i en annan form och då av andra skäl, till exempel som konsistensgivare, enligt Kemikalieinspektionen.

Sedan har vi de stora utsläppskällorna –  som konstgräs. Där återstår mycket utredande innan ett förbud kan bli aktuellt.

– Det finns företag som säljer planer utan granulat. Diskussionen i sig påverkar marknaden, säger Karolina Skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer