Bengt Borgström, mjölkbonde i Älvängen, har haft sina kor ute på bete ovanligt länge i år. Foto: SVT

Mild höst förlänger säsongen för bete

Uppdaterad
Publicerad

Så här en bra bit in i november brukar inte kor gå kvar ute på bete. Men den milda hösten har gjort att säsongen förlängts vilket gynnar bönderna efter den torra sommaren.

Bengt Borgström, mjölkbonde i Älvängen, har fortfarande kor ute på bete. Att de går ute i mitten på november är ovanligt sent. Ett normalår hade korna tagits in i början på oktober. Eftersom medeltemperaturen har varit såpass hög i november har bönder heller inte behövt ansöka om särskilt tillstånd för att få ha djuren ute på bete efter den 31 oktober, vilket annars är gränsen. 

– Nu har den här hösten varit jättebra, så det har ju haft en effekt, säger Bengt Borgström.

Dyrt för bönderna att köpa in foder

Den milda hösten gynnar bönderna något efter den extremt torra sommaren och den efterföljande foderbristen. För det har kostat att köpa in foder och att så om åkrar.

– De åkrar som skulle bli gräs nästa år, det har vi fått så om nu i höst. Det vi hade skördat i augusti kom ju upp så dåligt efter den här torkan. Vi fick så om det som skulle bli utsäde nästa år och det var en kostnad som var rätt hög, säger han. 

Nästa säsong kan bli besvärlig

Även om den milda hösten räddat upp den kritiska situationen något efter den torra sommaren så är frågan vilka marginalerna är inför nästa säsong. Hör i klippet ovan vad Bengt Borgström tror om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.