Hästar som rör sig för mycket i djup lera riskerar bland annat att drabbas av strålröta, som i värsta fall kan leda till att hästen blir halt. Foto: SVT

Mild vinter orsakar lerkris i hästhagar: ”Det går inte i längden”

Uppdaterad
Publicerad

Det milda vintervädret i västsverige innebär att många hagar är fulla av lera, på grund av att den inte har frusit. Något som innebär problem för hästägare och ridskolor.
– Det värsta som kan hända är att vi inte kommer kunna använda våra hagar, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Det är avsaknaden av tjäle som är orsaken till de stora mängderna lera. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt kallt. Alltför leriga hagar innebär en hälsorisk för hästarna, som kan drabbas av sjukdomar och andra problem. Samtidigt måste de få vara ute och röra på sig.

– Hästarna måste enligt lag kunna röra sig fritt ute dagligen, så det blir ju ett jätteproblem. Vi får fortsätta försöka arbeta bort leran och lägga på grus, men det går ju inte i längden, säger Erica Lundqvist.

Hoppas på pengar från kommunen

Göteborgs Fältrittklubb har varit i kontakt med kommunen, och de hoppas få ekonomisk hjälp för att råda bot på lerproblemet.

– Jag hoppas att vi kan få hjälp med det här, både vi och andra stall, säger Erica Lundqvist.

Se Erica Lundqvist berätta mer om hur de försöker lösa problemet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer