Sprängföremålet hittades i Vänern utanför Mariestad. Foto: Google earth

Militär kallades in efter larm om granat

Uppdaterad
Publicerad

Militären sprängde under lördagseftermiddagen en misstänkt granat som hittats i Vänern utanför Mariestad.

– I och med att det var så poröst och inte gick att flytta så valde man att spränga, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Polisen fick larmet i fredags kväll efter att personer observerat ett föremål i vattnet. Polisen flög med helikopter till platsen och åkte även dit med en sjögående patrull. Det rapporterade Mariestads-Tidningen.

Polisen spärrade av platsen och militären kallades in.

– Det är ju semestertider. Men vi lyckades få tag i ammunitionsröjningspersonal. Vi har också fått tag på den utrustning som behövs och eventuella sprängmedel och vi har även lyckats få tag på sjötransport, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Var i dåligt skick

Under lördagen har militären undersökt objektet. Att föremålet var poröst och i dåligt skick gjorde det svårt att bedöma vad det verkligen var, enligt Nemo Stjernström.

– Det var troligtvis en flygfälld övningsgranat som till största delen bestod av betong. Det är verkligen ”modell äldre”. Vi pratar 50-, 60-tal, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Granaten sprängdes

Strax före klockan 17 sprängdes den upphittade granaten.

– Det är det säkraste sättet när man inte törs flytta någonting. Det har gått bra, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Nu ska militären vara på väg från platsen.

– Efterhand så släpper polisen avspärrningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.