Hamnplan i Visby Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljonkostnad för Göteborgs stad i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Årets Almedalsvecka kostade göteborgarna nästan 1,5 miljoner kronor. Inför nästa år vill nu stadsledningskontoret att politikerna ska ta ställning till om Göteborgs stad över huvudtaget ska vara med i Almedalen.

2017 kostade Göteborgs stads deltagande på Almedalsveckan 1,25 miljoner. Årets kostnader blev 220.000 kronor dyrare. Och än dyrare väntas evenemanget bli nästa år. I ett tjänsteutlåtande till politikerna skriver stadsledningskontoret att man beräknar att kostnaderna kommer öka med ytterligare 60.000 kronor.

– Ambitionen har ökat år för år, professionaliserats och blivit en naturlig del av samtalen i Almedalen. Men professionaliseringen har också lett till en större kostnadskostym. Vi ska vara försiktiga med skattebetalarnas pengar och då vill vi förankra det här med politikerna, säger Henrik Dahlberg, pressansvarig vid stadsledningskontoret på Göteborgs stad.

Olika alternativ

Men Göteborgs stad kan också komma att ställa in Almedalsdeltagandet helt. I tjänstemännens förslag har man för första gången lämnat tre alternativ till hur deltagandet ska se ut – istället för ett. Ett av förslagen är att Göteborgs stad avstår helt från att delta på Almedalsveckan.

– Från och med årsskiftet har vi en ny kommunstyrelse, och då kändes det rimligt att de skulle få ta ställning till de olika alternativen, säger Henrik Dahlberg.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslagen på sitt möte 19 december.

Göteborgs stads deltagande i Almedalsveckan

Göteborgs stad har de senaste åren varit en del av Västsvenska arenan, en sammanslutning som jobbar för att synas och höras på Almedalen varje år. Med i Västsvenska arenan är bland annat Västsvenska handelskammaren, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och flera andra parter. Den totala kostnaden för Västsvenska arenan blev 2018 drygt 2,5 miljoner kronor. 2019 väntas deltagandet kosta tre miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.