Arkitekten Håkan Björkman har ritat förslaget på hur cirkuskvarnen ska se ut. Foto: Memet Tanrisever

Miljonregn över cirkuskvarn i Uddevalla

Publicerad

Fem miljoner kronor, för att bygga det man kallar ”Cirkuskvarnen i Grohed”. Det har föreningen ”Reinos Vänner” i Uddevalla fått av Allmänna Arvsfonden.

1921 föddes Karl-Otto Andersson i Grohed i Forshälla. Han började tidigt öva på konster på slak lina i föräldrarnas sågverk, och under artistnamnet Reino blev han så småningom en världskänd cirkusartist.

Det är till Reinos minne cirkusföreningen i Uddevalla nu vill bygga vad de kallar en cirkuskvarn, på den plats där artisten övade och lärde ut sina konster till andra.

Fem miljoner en början

Totalt beräknas projektet kosta nio miljoner, men fem miljoner är en viktig början. Det säger Merja Henning, ordförande i föreningen Reinos vänner.

– Det här betyder otroligt mycket. Ingen har velat vara först ut med att finansiera projektet, men nu hoppas vi att det lossnar på flera håll, säger hon.

Wille Jönsson koncentrerade sig ordentligt på det cirkusredskap som kallas för ”flowerstick”. Bilden är från 2015, då cirkusgruppen höll till i en kvarn som revs förra året. Foto: Privat

Föreningen har mellan 300 och 400 medlemmar, enligt Merja Henning. På skolloven håller lindansösen Johanna Abrahamsson cirkusskola för barn.

– Det är jättepopulärt, och när lovet är slut vill barnen fortsätta, säger Merja Henning.

”Munnen från öra till öra”

Merja Henning menar att cirkusträning både ger bättre balans, kroppsstyrka och självförtroende. Det är dessutom en populär publiksport. Merja Henning själv lockas av gemenskapen och glädjen i sporten.

– Jag har ingen cirkusbakgrund, men det är så mycket glädje i detta. Man har munnen från öra till öra, säger hon.

Se den världsberömda lindansaren i inslaget från 1992. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer