Västra Götaland får över 60 miljoner till vattenvård, delvis för att många sjöar måste kalkas. Foto: TT

Miljonregn över Västra Götaland till vattenvård

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland får mer än 61 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten. Det är betydligt mycket mer än alla andra regioner och en av huvudorsakerna är att Västsverige fortfarande lider av kraftigt försurade sjöar.

Havs- och vattenmyndigheten delar varje år ut ett antal miljoner till landets länsstyrelser till så kallad vattenvård. I år delar man ut 374 miljoner kronor och ingen annan länsstyrelse får så mycket som den i Västra Götaland.

– Det finns flera skäl. Ett viktigt skäl är att det fortfarande pågår stora kalkningsprojekt i Västsverige som kostar mycket, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning på myndigheten.

Det var under 70- och 80-talen som nedsurningen var som värst. Enligt Björn Sjöberg är det Västra Götaland, Halland och Värmland som är värst drabbat.

Olika användningsområden

– De sura regnen kom till stor del in västerifrån, det är därför. Även om läget är bättre nu är effekterna långvariga och det är fortfarande många sjöar som behöver kalkas.

En annan anledning till att länsstyrelsen i Västra Götaland får mycket pengar är att man är en stor region, med över två miljoner invånare. Dessutom är man en så kallad vattenmyndighet med särskilt ansvar.

Pengarna kommer också gå till fiskevård, lokala vattenvårdsprojekt och till åtgärder för hotade arter.

Det här är försurning

  • Den huvudsakliga orsaken till försurning av sjöar och vattendrag är den omfattande förbränningen av svavelhaltig kol och olja under 1900-talet.
  • Försurning innebär att vattnets pH-värde minskar.
  • Det finns även naturlig försurning. Den är dock mycket långsammare än den som beror på mänskliga aktiviteter.
  • Försurning påverkar fisk och annat djur- och växtliv mycket negativt.
  • Idag har utsläppen av försurande ämnen minskat kraftigt.
  • Kalk tillförs för att höja pH-värdet

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.