Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Skogh, miljöinspektör MTG (Mariestad-Töreboda-Gullspång) Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Miljonsatsning på hotad Gullspångslax

Uppdaterad
Publicerad

Den eftertraktade Gullspångslaxen är hotad och nu satsas den flera miljoner kronor på att rädda laxen, bland annat genom att bygga om laxens lekplatser i Gullspångsforsen intill kraftverket där.
– Jag skulle säga att Gullspångslaxen är på gränsen till utrotningshotad, säger miljöinspektör Robert Skogh.

Gullspångsforsen, intill Gullspångs kraftstation, har precis restaurerats. Under ett par veckor flyttades mängder av stora stenar och nya öar har kommit till. Allt för att skapa bästa förutsättningar för lax och öring. Bara detta arbete kostar kring en miljon. Pengar som har skjutits till av Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Forsen här var en torrlagd så kallad spillfåra fram till 2004. Då restaurerades den och ger nu 40-45% av alla yngel som går ut ur älven. Men laxen är hotad.

Ett par dåliga år

– Vi har haft ett par dåliga år för laxen. Det var därför vi gärna ville göra de arbeten som vi just nu har gjort. Öringen har däremot klarat sig lite bättre, förklarar Robert Skogh.

För sin fortplantningsprocess – leken – behöver lax och öring stora stenar som stoppar upp forsen, och hålrum där fisken kan hålla sig stilla. Men stenar rör sig med åren och samtidigt kommer ny kunskap om hur laxens och öringens förutsättningar ska vara.

Först om fem år vet Robert Skogh om de senaste åtgärderna får den effekt som han önskar. Men en viss indikation kan komma redan på nästa års provfiske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer