Foto: TT

Miljonvite för Göteborgs stad

Publicerad

Myndigheten sätter nu ner foten och anser inte att Göteborgs stad gjort vad man kunnat för att lösa bristen på förskoleplatser. För detta kräver Skolinspektionen staden på 2,5 miljoner kronor i vite.

Göteborgs stad har svårt att erbjuda alla barn plats inom de fyra månaderna som lagen säger. Av de barn som står i kö till förskola i Centrum får inte ett enda  barn plats inom fyra månader. Förskolekrisen har SVT Nyheter Väst kunnat berätta om i flera artiklar under det senaste året.

2,5 miljoner kronor i vite

Nu rapporterar GP om att Skolinspektionen efter att man förelade Göteborgs stad i december att vidta åtgärder för att följa skollagens krav väljer att gå vidare. Myndigheten skärper tonen och den här gången förenas kravet med ett föreläggande om vite på 2.5 miljoner kronor som kan utdömas om inte kommunen följer myndighetens krav.

Göteborgs stad har på flera olika sätt försökt att få fram fler platser, men inte lyckats fullt ut. I mars tog Göteborgs stadsledningskontor fram en rapportdär man utgått från Skolverkets riktlinjer om barngruppernas storlek. Riktlinjerna säger bland annat att inga avdelningar ska ha fler än 15 barn, i dag ligger snittet i Göteborg på cirka 17 barn.

Måste redovisa resultat i maj

För att få ner storleken på barngrupper till Skolverkets mål behöver Göteborg 470 nya förskoleavdelningar. Skulle Göteborg följa planen handlar det om investeringar i miljardklassen och ett arbete som tar lång tid. Mer akut är hur de barn som nu väntar i kön ska få plats.

Senast den 31 maj ska staden redovisa hur de löser situationen och följer lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer