Kommunen vill bygga på naturområde med rödlistade växt- och djurarter. Foto: SVT

Miljövänner vill stoppa Härrydas utbyggnadsplaner

Publicerad

Härrydas politiker och tjänstemän delar visionen om kommunens framtid. Man ska växa och det storstilat. Förhoppningen är fortfarande att få en station på den nya järnvägslinjen mellan Göteborg och Stockholm. Och vid den tänkta stationen ska en ny stad växa upp men där bor redan någon – tjädrar, bivråkar och sällsynta lavar.

Kommunen har köpt in ett stort markområde i södra delen av Landvetter. Rätt genom området vill Trafikverket dra den nya järnvägslinjen mellan Stockholm och Göteborg. Någon station har kommunen ännu inte fått gehör för men kampen för den går vidare. Visionen är en ny stad kring den tänkta stationen med 25.000 invånare.

– Vi har inte så mycket mark i övrigt kvar här i kommunen att bygga på, så det här är viktig mark för oss, konstaterar det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Werner.

Naturområde

Men området är samtidigt ett skyddsvärt naturområde med ett femtiotal rödlistade växt- och djurarter. Här trivs exempelvis tjäder, orre och bivråk i den sällsynta storstadsnära storskogen.

Efter den svåra branden 1925 skapades dessutom en speciell växtmiljö just här och miljövännerna, ledda av Naturskyddsföreningens ordförande Michael Nilsson, kämpar för att bevara så stora delar som möjligt

– En god stadsplanering är att bygga där miljöförstöringen blir så liten som möjligt och spara det som är mest värt. Det här är en natur väl värd att bevara, menar han.

”Dålig idé”

Det kraftfullt kuperade området breder ut sig kring den lilla näringsfattiga Yxsjön. Fågellivet är inte särskilt livligt vid den här tiden på året, men platserna för vårens tjäderspel syns tydligt i den höstfärgade skogen.

– Det här är ett område av europeisk vikt. Att bygga här är en mycket dålig idé, anser Michael Nilsson.

– Ingenting är beslutat än. Vi lyssnar gärna på miljöförespråkarna. Ja, vi lyssnar på alla som har något vettigt att säga, avslutar Mats Werner (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer